Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


SUA ia măsuri împotriva companiilor chineze implicate în producția de armament pentru Rusia

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 18 octombrie 2024 Etichete: , ,

Statele Unite au decis să impună sancțiuni împotriva a două companii chineze specializate în drone, precum și a partenerilor lor ruși. Aceasta reprezintă prima ocazie în care Washingtonul sancționează firme din China pentru livrarea de sisteme de armament complete către Rusia în contextul conflictului din Ucraina, conform informațiilor furnizate de CNN.

În mod constant, autoritățile americane au acuzat China că susține campania militară a Rusiei prin furnizarea de bunuri și componente cu utilizări duale, care pot fi utilizate în producția de arme, acuzații pe care Beijingul le contestă. Totuși, într-un comunicat emis joi, Departamentul Trezoreriei din SUA a acuzat aceste companii chineze de rolul lor activ în livrarea de arme către Moscova.

Conform declarațiilor departamentului, firmele chineze au colaborat cu companii de apărare din Rusia pentru a produce dronele cu rază lungă de acțiune din seria „Garpiya”, care au fost proiectate și fabricate în China înainte de a fi expediate în Rusia pentru utilizare în operațiuni militare.

„Garpiya a fost desfășurată de Rusia în războiul său brutal împotriva Ucrainei, distrugând infrastructura critică și provocând victime în masă”, a mai precizat Departamentul Trezoreriei SUA. „În timp ce Statele Unite au impus anterior sancțiuni entităților (chineze) care furnizează inputuri critice pentru baza militară-industrială a Rusiei, acestea sunt primele sancțiuni americane impuse entităților (chineze) care dezvoltă și produc direct sisteme de arme complete în parteneriat cu firme rusești”.

Statele Unite au acuzat compania chineză Redlepus Vector Industry Shenzhen Co. că a colaborat cu TSK Vektor, o firmă de apărare rusă, pentru a facilita livrarea dronelor în Rusia. Departamentul Trezoreriei a specificat că Redlepus a expediat și componente pentru drone, precum motoare de avioane și piese electrice, prin intermediul TSK Vektor. Compania chineză a refuzat să comenteze atunci când a fost contactată de CNN. În plus, SUA au impus sancțiuni și asupra proprietarului TSK Vektor, un cetățean rus, și asupra unei alte firme asociate. Anterior, TSK Vektor a fost sancționată pentru ajutorul acordat Rusiei în achiziția de drone de atac.

„Am văzut de ceva timp companii chineze furnizând componente companiilor rusești pe care acestea le folosesc apoi pentru a le transforma în mașini, arme, alte componente pe care Rusia le-ar putea folosi în războiul său”, a declarat joi reporterilor purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller. „Aceasta a fost prima dată când am văzut de fapt o companie chineză fabricând ea însăși o armă care apoi a fost folosită pe câmpul de luptă de către Rusia”.

Beijingul a respins acuzațiile privind furnizarea de armament Rusiei, afirmând că își menține controalele stricte asupra exporturilor de produse militare. Ambasada Chinei la Washington a declarat că țara gestionează responsabil exportul acestor bunuri, conform Reuters. Această poziție a Chinei contrazice afirmațiile recente ale Statelor Unite care susțin că firme chineze ar fi implicate în livrarea de arme către Rusia.

foto: Pixabay

Comentarii