Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Ursula von der Leyen, decorată de Zelenski în Kiev: Accept în numele milioanelor de europeni care sprijină poporul ucrainean

By Matthew Garvey , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 15 septembrie 2022 Etichete: , , , , , ,

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a fost decorată de președintele ucrainean, Volodîmîr Zelenski, în timpul vizitei de joi, 15 septembrie, din Kiev, fiind lăudată pentru ajutorul adus Ucrainei în timpul invaziei declanșată de Vladimir Putin pe 24 februarie.

Președintele Ucrainei a dezvelit o placă simbolică pe Aleea Curajului din Piața Constituției din Kiev, dedicată liderului european Ursula von der Leyen.

Aș dori ca numele onorabilului președinte al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, să apară astăzi pe această Alee”, a spus Volodîmîr Zelenski, citat într-un comunicat transmis de Administrația Prezidențială din Ucraina.

Ursula von der Leyen a fost decorată cu Ordinul Prințului Iaroslav cel Înțelept ,gradul I, pentru „merite personale semnificative în consolidarea cooperării interstatale, sprijinirea suveranității statului și o contribuție semnificativă la popularizarea statului ucrainean în lume”.

Este o mare onoare pentru mine. O accept în numele milioanelor de europeni care sprijină poporul ucrainean. Acesta este un simbol minunat al legăturii dintre Ucraina și Uniunea Europeană”, a spus Ursula von der Leyen.

Oficialii ucraineni susțin că, de la debutul invaziei, Uniunea Europeană a fost alături de Ucraina „în lupta eroică împotriva agresorului” și că Ursula von der Leyen a jucat un „rol cheie” în sprijinirea Ucrainei, convingându-i personal pe liderii statelor UE să trimită armament și să crească presiunea asupra Rusiei, prin intermediul sancțiunilor.

Printre oficialii europeni care au fost decorați de Volodîmîr Zelenski se numără și Boris Johnson, fostul premier al Marii Britanii, care, de asemenea, are o placă simbolică pe Aleea Curajului din Kiev. Detalii aici.

Totodată, Zelenski i-a mai decorat, printre alții, pe Antony Blinken, șeful diplomației europene, dar și pe Vasile Dîncu, ministrul român al Apărării (Ordinul Prințului Iaroslav cel Înțelept gradul III) sau Adina Vălean, comisarul european pentru transport. Detalii aici.

În timpul vizitei de joi, Ursula von der Leyen și Volodîmîr Zelenski au discutat despre noul pachet de sancțiuni pregătit de Uniunea Europeană la adresa Federației Ruse, aderarea Ucrainei la UE, asistența financiară acordată de UE, dar și progresele înregistrate în timpul contraofensivei.

Nu vom putea niciodată să vă compensăm pentru ceea ce faceți, pentru lupta voastră pentru democrație, pentru umanitate, pentru respectarea dreptului internațional. Dar ceea ce putem face este să vă spunem că prietenii voștri europeni sunt alături de voi. Și ei vor fi cu voi atâta timp cât este necesar”, a dat asigurări oficialul european.

Sursa foto: Parlamentul European

Comentarii