Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Ministrul interimar al Justiției vrea amânarea concursurilor pentru șefia parchetelor

By Matthew Garvey , in Justitie Stirile zilei , at 2 septembrie 2021

Ministrul interimar al Justiției, Lucian Bode, a precizat joi, 2 septembrie, că își dorește amânarea procedurii de selecție pentru funcțiile de conducere din cadrul Parchetului General, DIICOT și DNA.

Am văzut, vă mărturisesc, astăzi mai consistent și foarte puțin până astăzi, dezbaterile din spațiul public legate de concursurile pentru parchete. Vreau să vă spun că sunt adeptul concursurilor transparente care să fie câștigate de persoane bine pregătite profesional. Numirea în funcții de conducere la vârful parchetelor este o politică pe termen lung, crucială pentru buna funcționare a acestora”, a declarat ministrul interimar al Justiției, Lucian Bode, la scurt timp după ce a preluat mandatul.

În consecință, procedura nu se poate derula în timpul mandatului de ministru interimar al Justiției, a explicat Lucian Bode.

Am solicitat specialiștilor din Ministerul Justiției un punct de vedere și sunt convins că în cel mai scurt timp, ținând cont de această oportunitate, structurile de specialitate vor publica un anunț în acest sens”, a adăugat cel care deține și funcția de ministru de Interne.

Poziția CSM

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) amintește că fostul ministru Stelian Ion a asigurat în mai multe rânduri că procedura de numire a procurorilor de rang înalt se va face în momentul în care va fi diminuată importanța factorului politic în cadrul acestor numiri, prin modificări ale legislației.

Declanșarea acestei proceduri a fost dispusă în aceleași condiții legale, fără a se reglementa vreo diminuare a pregnanței factorului politic, iar această contradicție evidentă dintre angajamente publice şi faptele asumate este de natură să arunce îndoieli legitime asupra corectitudinii scopului urmărit şi poate crea aparența unei politizări asumate a numirilor procurorilor de rang înalt, cu consecințe iremediabile pe planul încrederii în activitatea desfășurată de aceștia”, se arată într-un comunicat transmis de CSM.

Plenul CSM mai arată că decizia de inițiere sau continuare a procedurilor în acest context politic ar ridica probleme serioase cu privire la substanța, coerența și finalitatea acestor concursuri.

CITEȘTE MAI MULTE AICI: Procurorii din CSM cer continuarea procedurii de selecție pentru conducerea DIICOT

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *