Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Procurorii din CSM cer continuarea procedurii de selecție pentru conducerea DIICOT

By Matthew Garvey , in Justitie Stirile zilei , at 2 septembrie 2021

Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) solicită Ministerului Justiției să continue procedura de selecție pentru funcțiile de conducere din cadrul Parchetului General, DIICOT și DNA, în contextul crizei politice, generată de demiterea fostului ministru Stelian Ion, potrivit unui comunicat transmis joi, 2 septembrie.

Procurorii din CSM cer să fie respectat calendarul stabilit, pentru ca activitatea parchetelor să se desfășoare în mod optim, în acord cu recomandările MCV.

Aceștia arată că legislația ar trebui modificată, pentru a mări rolul CSM în procedura de numire a procurorilor de rang înalt, prin introducerea avizului conform.

Secția pentru procurori subliniază importanța continuării reformelor în justiție și a îndeplinirii obligațiilor asumate de autoritățile naționale din perspectiva convențiilor internaționale împotriva corupției, strategiilor de combatere a criminalității organizate și corupției la nivelul Uniunii Europene, strategiei europene de securitate și strategiei Uniunii Europene în materie de droguri, precum și rolul esențial al Ministerului Public, în special al structurilor specializate de parchet, în gestionarea fenomenului criminalității organizate și al corupției la nivel înalt”, se arată în comunicatul transmis de Secția pentru procurori a CSM.

11 procurori în cursa pentru șefia DIICOT și a unor secții din DNA

Pentru postul de procuror şef DIICOT, vor candida Daniel Horodniceanu, fost şef al Direcţiei, Ioana Albani şi Oana Pâţu, actualul procuror şef interimar. Ioana Albani vizează şi postul de adjunct al şefului DIICOT, alături de Mihaela Larisa Iosipescu.

Codrin Gavra candidează pentru postul de ajunct al şefului DNA, iar Andreea Nica, Ioan Amariei, Silviu Dimitriu şi Monica Danciu vor să fie şefi în cadrul secţiilor DNA.

Cătălin Popescu candidează la şefia Secţiei Resurse Umane a Parchetului General. Lista procurorilor care candidează poate fi consultată AICI

Context

Stelian Ion a fost revocat miercuri seară din funcție de către premierul Florin Cîțu, ceea ce a dus la declanșarea unei crize politice.

Fostul ministru al Justiției a insinuat ulterior că miza din spatele deciziei ar fi chiar numirea procurorilor de rang înalt, inițiată în mandatul său.

Povestea are și un substrat nevăzut, legat de procedura de numire a procurorilor de rang înalt aflată în derulare. Aceasta este miza nevăzută”, a scris Stelian Ion pe Facebook.

Propunerile pentru ocuparea posturilor rămase vacante vor fi transmise Consiliului Superior al Magistraturii, forul urmând să ofere un aviz consultativ.

Un cuvânt extrem de important asupra numirilor îl va avea președintele Klaus Iohannis, ținând cont că poate respinge o dată candidații.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *