Wednesday, June 29, 2022
Jurnalism corect


Ministrul Apărării: Este exclusă o intervenție a României cu trupe și echipamente în Ucraina / NATO trimite avioane și nave în Estul Europei

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 24 ianuarie 2022

Vasile Dîncu, ministrul Apărării, a declarat luni, 24 ianuarie, că România nu va trimite trupe și echipamente în Ucraina, în contextul situației tensionate de la granița cu Federația Rusă. În paralel, NATO a anunțat că trimite avioane și nave în Estul Europei, pentru a consolida securitatea din flancul Estic.

România participă la misiunea NATO, dar nu există nicio decizie prin care România să trimită soldați în Ucraina sau în alte zone. Toate acestea se aprobă prin CSAT, prin Parlamentul României(…)Este exclusă o intervenție a României cu trupe, echipamente, altceva, în Ucraina”, a declarat Vasile Dîncu.

Ministrul român al Apărării a menționat că situația tensionată de la granița Ucrainei cu Federația Rusă va fi discutată în Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT), convocat pentru miercuri.

Totodată, Dîncu a invocat declarațiile oficialilor SUA și NATO, care au spus în mai multe rânduri că Alianța Nord-Atlantică nu va răspunde militar, în cazul în care Federația Rusă invadează Ucraina.

NATO crește prezența militară în Estul Europei

În paralel, țările membre ale Alianței Nord-Atlantice urmează să trimită avioane și nave în Estul Europei, potrivit unui comunicat transmis luni de NATO.

Concret, Danemarca va trimite o fregată în Marea Baltică și alte 4 avioane F-16 în Lituania. În Bulgaria, Spania urmează să trimită mai multe nave de război, iar Olanda alte 2 avioane de luptă F-35.

NATO amintește și de anunțul președintelui Emmanuel Macron, potrivit căruia Franța ar urma să trimită trupe în România, și de cel al președintelui Joe Biden, legat de sporirea prezenței militare SUA în Estul Europei.

NATO va continua să ia toate măsurile necesare pentru a proteja şi apăra toţi aliaţii, inclusiv prin consolidarea părţii de est a Alianţei”, a subliniat Jens Stoltenberg, secretarul general al Alianței Nord-Atlantice.

Totodată, Alianța susține că prezența trupelor pe teritoriul țărilor aliate ar sublinia că un atac îndreptat împotriva unuia dintre membri va fi considerat drept un atac la adresa NATO.

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW