Monday, April 15, 2024
Jurnalism corect


MAE cere sancțiuni robuste din partea UE pentru descurajarea Federației Ruse / SUA și-a îndemnat cetățenii să părăsească Ucraina

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 24 ianuarie 2022

UPDATE În timp ce Ambasada Regatului Unit din Kiev a început să repatrieze o parte dintre diplomații care se află în Ucraina, șeful diplomației europene, Josep Borrell, a precizat că UE nu are acest lucru în plan, relatează Reuters.

Totodată, cetățenii francezi sunt sfătuiți să evite călătoriile „inutile” în Ucraina, potrivit Ambasadei Franței la Kiev.

Știrea inițială

Bogdan Aurescu va pune accent luni, 24 ianuarie, în cadrul reuniunii miniștrilor Afacerilor Externe din statele membre ale Uniunii Europene, pe găsirea unor soluții pentru descurajarea Federației Ruse și consolidarea rezilienței Ucrainei, a transmis MAE. SUA le-a cerut cetățenilor americani din Kiev să părăsească țara, în contextul tensiunilor din Estul Europei.

Ministrul Bogdan Aurescu va reitera principalele poziții ale României în actualul context, cu accent pe importanța unității UE, în baza principiilor și valorilor comune, și a continuării pregătirii de măsuri ferme și credibile de descurajare a Rusiei, concomitent cu consolidarea rezilienței Ucrainei și a celorlalți parteneri din Vecinătatea Estică”, se arată în comunicatul MAE.

Totodată, ministrul de Externe cere pregătirea unui sistem robust de sancțiuni ca instrument al UE pentru descurajarea Moscovei, în paralel cu o coordonare strânsă cu SUA, NATO și Regatul Unit.

La reuniunea de luni va participa, prin sistem videoconferință, și secretarul de stat al Statelor Unite ale Americii, Antony Blinken.

Ministrul Bogdan Aurescu va saluta frecvența și substanța consultărilor aprofundate la nivel transatlantic, fiind transmis astfel un semnal ferm în privința angajamentului puternic al SUA pentru securitatea aliaților săi europeni. De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu va reitera mulțumirile României pentru anunțul Președintelui american Joseph R. Biden cu privire la creșterea prezenței militare americane pe Flancul Estic, inclusiv în România, în cazul unei deteriorări a situației de securitate”, se mai arată în comunicatul MAE.

Pe agenda discuției de luni vor figura și situațiile din Siria, Libia, Mali și regiunea Indo-Pacifică.

Oficialii SUA cer americanilor din Ucraina să plece din țară

Departamentul de Stat al SUA le-a cerut cetățenilor americani aflați în Ucraina să ia în calcul plecarea din țară, pe fondul amenințărilor legate de o posibilă invazie a Federației Ruse.

Familiile angajaților din Ambasada SUA de la Kiev vor părăsi Ucraina, potrivit deciziei oficialilor de la Casa Albă, anunțată duminică seară.

Continuăm să urmăm calea democraţiei. Dar dacă Rusia optează pentru escaladarea situaţiei, atunci condiţiile de securitate, în special de-a lungul graniţelor Ucrainei, în Crimeea ocupată de Rusia şi în estul Ucrainei controlat de Rusia, sunt imprevizibile şi se pot deteriora rapid. Luăm aceste măsuri din cauza acţiunilor agresive ale Rusiei faţă de Ucraina”, a declarat un înalt oficial al SUA, citat de News.ro.

Sursă foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW