Mesajele președintelui Iohannis și premierului Ciucă, de Ziua Dezrobirii Romilor
Președintele Klaus Iohannis și premierul Nicolae Ciucă au tansmis duminică, 20 februarie, mesaje cu prilejul Zilei Dezrobirii Romilor. Astăzi se împlinesc 166 de ani de la momentul în care comunitatea roma și-a dobândit libertatea.
„Actul dezrobirii romilor de la 1856 este expresia consensului elitelor politice ale acelor vremuri asupra unui obiectiv major: aderarea României la valorile umaniste occidentale, prin includerea romilor în destinul și construcția națiunii.
De atunci și până în prezent, comunitatea roma a contribuit constant la modernizarea țării noastre. Minoritatea roma a fost prezentă în momentele fondatoare din istoria României și a împărtășit greutățile, dar și idealurile și speranțele națiunii noastre.
Ziua Dezrobirii Romilor ne oferă un bun exemplu de a evidenția capacitatea societății noastre de a-și găsi coeziunea. Dezrobirea romilor a pus piatra de temelie a procesului de recuperare a identității și a memoriei unei comunități profund încercate de istorie. Evocăm astăzi amintirea victimelor robiei, ale deportărilor, umilințelor, privațiunilor și ale asimilării forțate”, a transmis șeful statului.
El a mai explicat că, într-o perioadă în care discursul incitator la ură, violența și intoleranța sunt din nou prezente în spațiul public, „avem datoria de a rămâne vigilenți și de a nu permite ca drepturile omului să fie încălcate, iar romii să fie o dată în plus marginalizați”.
Apoi, el a făcut referire la proiectul său din domeniul Învățământului – România Educată.
„Am convingerea că lupta cu manifestările rasiste și xenofobe, depășirea prejudecăților, precum și atingerea egalității reale de șanse pot fi asigurate prin educație și cultură. În „România Educată”, minoritățile naționale sunt prețuite, iar relațiile dintre oameni și autorități se bazează pe dialog și pe aprecierea diversității, forțele motrice ale progresului Europei.
Ziua Dezrobirii Romilor este și un prilej înnoit de reflecție asupra setului de valori care a stat la baza viziunii și a acțiunii elitelor care au luptat, la începuturile modernității României, pentru libertatea și demnitatea romilor, ca parte de nedespărțit a libertății și demnității naționale.
Să valorificăm efortul lor și să continuăm să acționăm în același spirit de solidaritate, responsabilitate și respect față de semeni”, mai arată Administrația Prezidențială.
Mesajul lui Ciucă
La rândul său, premierul Nicolae Ciucă a punctat că provocările minorității rome, legate de nivelul de trai, de păstrarea specificului etnic, de nediscriminare, incluziune, egalitate de șanse sau acces la oportunități sunt prezente în unele cazuri, nu doar în România.
„După o înrobire care a durat jumătate de mileniu pe pământ românesc, cu suferințe și mărturii tulburătoare despre acestea, libertatea de doar 166 de ani a romilor este una tânără. În istoria recentă romii au suferit drame teribile, precum deportarea în Transnistria din 1942 ori deposedări și intruziuni în modul de viață specific sub regimul comunist – confiscarea aurului, încercarea de integrare forțată, inclusiv prin sedentarizare, neacordarea statutului de minoritate națională conlocuitoare, ceea ce pe mulți i-a determinat să-și ascundă apartenența etnică și să-și abandoneze îndeletnicirile tradiționale.
Provocările minorității rome, legate de nivelul de trai, de păstrarea specificului etnic, de nediscriminare, incluziune, egalitate de șanse sau acces la oportunități sunt prezente în unele cazuri, nu doar în România, unde aceștia reprezintă a doua cea mai numeroasă minoritate etnică, ci și la nivel european.
Există un cadru strategic al Uniunii Europene privind egalitatea, incluziunea și participarea romilor la viața politică, socială, economică și culturală. Există, de asemenea, o strategie națională pentru incluziunea minorității rome, vizând perioada 2021-2027 și este în curs un proiect de înființare a unui Muzeu al Istoriei și Culturii Romilor. Aceste lucruri se pot face într-un cadru instituțional, dar este nevoie și de participarea colectivă a cetățenilor României și Europei, de acțiuni, decizii și gesturi din partea fiecăruia dintre noi, pentru ca etnia romă să facă pasul final spre o viață mai bună așa cum se cuvine tuturor cetățenilor”, se arată în mesajul premierului, transmis astăzi de Executiv.
Prim-ministrul a îndemnat cetățenii să respecte această comunitate și să o sprijine „să facă parte din tot ceea ce ne dorim, fără să o obligăm la îndepărtarea de specificul său”.
„În mod paradoxal, instinctul libertății și neatârnării pare să definească cel mai pregnant spiritul romilor. Se adaugă puterea de a spune mereu lucrurilor pe nume, pasiunea firii, autenticitatea, inventivitatea și deloc în ultimul rând talentul artistic, în special la muzică și dans.
Să nu gândim prin prisma prejudecăților, să nu respingem ce este diferit, să nu aplicăm modele rasiste de judecată, să nu categorisim oameni în funcție de apartenența de orice tip, ci să ne bucurăm de ce are deosebit celălalt și să rezolvăm împreună probleme. Prin solidaritate și respect pentru diversitate avem cu toții de câștigat, este important să nu lăsăm pe nimeni deoparte.
Stimați membri ai comunității rome din România, vă felicit cu ocazia acestei zile în care sărbătoriți unul dintre cele mai valoroase drepturi, libertatea care vă este atât de dragă. Vă urez să obțineți cu pași repezi tot ceea poate contribui la o viață mai bună pentru dumneavoastră, din toate punctele de vedere – social, material și spiritual. Vă doresc sănătate și viață lungă!”, conchide mesajul.
Foto: Inquam Photos / George Călin
Comentarii
[…] Mesajele președintelui Iohannis și premierului Ciucă, de Ziua Dezrobirii Romilor apare prima dată în Main […]
[…] Mesajele președintelui Iohannis și premierului Ciucă, de Ziua Dezrobirii Romilor apare prima dată în Main […]
… [Trackback]
[…] Read More on that Topic: mainnews.ro/mesajele-presedintelui-iohannis-si-premierului-ciuca-de-ziua-dezrobirii-romilor/ […]