Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Cum ar putea fi stimulată campania de vaccinare. Măsurile luate de alte state

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 4 august 2021

Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății, a declarat miercuri, 4 august, că a înaintat Guvernului o serie de propuneri care ar urma să accelereze procesul de vaccinare împotriva COVID-19, ce presupun acordarea bonurilor de masă sau organizarea de tombole pentru persoanele care ar urma să se imunizeze.

Cam acestea sunt măsurile pe care le avem agreate în acest moment, urmând să vedem dacă considerăm oportun, fie ca ele să fie extinse, dacă sunt de succes, fie să fie înlocuite cu alte măsuri dacă se consideră necesare”, a declarat Ioana Mihăilă, miercuri, 3 august, într-un interviu acordat News.ro.

Personalul medical nevaccinat ar urma să suporte din propriul buzunar testarea periodică împotriva COVID-19, a precizat Ioana Mihăilă, argumentând că există studii științifice ce atestă siguranța imunizării.

Cred că este important ca atunci când statul pune la dispoziţie mijloacele de prevenţie, şi mă refer aici la vaccinare, personalul care nu doreşte –  şi este liber să aleagă – totuşi să nu expună pacienţii la risc şi să fie testaţi periodic, dar aici nu cred că mai este responsabilitatea contribuabilului care plăteşte până la urmă dările la stat şi din banii căruia s-ar realiza aceste teste”, a explicat ministrul Sănătății.

Marți, 3 august, Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 a raportat un număr de 11.174 de persoane vaccinate cu o singură doză și 4.221 care au efectuat rapelul. În total, în România, 5.024.979 de persoane au primit cel puțin o doză de ser de la debutul campaniei anti-COVID, de la finalul lunii decembrie 2020.

Situația în Europa

Marea Britanie

Marea Britanie a adoptat, recent, un proiect de lege ce începe să producă efecte din 11 noiembrie 2021 și care obligă personalul căminelor de bătrâni să fie vaccinat împotriva COVID-19, potrivit unei analize Pinsent Masons. Măsura ar urma să protejeze persoanele vulnerabile din cămine de riscurile infectării cu SARS-CoV-2.

Potrivit datelor furnizate de OurWorldInData, Marea Britanie a vaccinat complet 57,9% din populația eligibilă, anume 38 de milioane de oameni.

Franța

În Franța, Guvernul a condiționat accesul în restaurante, baruri, terase, obiective turistice, centre comerciale, precum și la transportul cu avionul, trenul sau autocarul pe distanțe lungi de prezentarea unui permis sanitar, asemănător certificatului COVID european, ce atestă că un cetățean fie a fost vaccinat împotriva COVID-19, fie a trecut prin boală, fie are un test negativ. În plus, personalul sanitar va fi obligat să se vaccineze împotriva COVID-19 până la mijlocul lunii septembrie.

Peste 200 de mii de persoane au ieșit în weekend să protesteze împotriva măsurilor impuse de autorități, marcând a treia săptămână de manifestații, potrivit AP. În Paris, manifestațiile au adunat în jur de 14.000 de oameni.

Măsurile anunțate de Guvern au făcut ca vaccinarea împotriva COVID-19 să funcționeze la turație maximă, iar, pe 2 august, peste 63% din populația eligibilă a fost vaccinată cu cel puțin o doză.

Spania

Spania are deja o lege care să permită autorităților să instituie obligativitatea vaccinării în momentul în care există suficiente dovezi că sănătatea cetățenilor este pusă în pericol, dar Guvernul nu plănuiește să oblige populația să se imunizeze împotriva COVID-19, a explicat Inmaculada Castelló pentru Pinsent Masons. Spania se află pe locul 5 la nivel european, cu un procent de 69,7% din populația eligibilă vaccinată cu cel puțin o doză.

Germania

În Germania, anumite părți ale societății sunt sceptice cu privire la siguranța vaccinurilor împotriva COVID-19, în special după apariția informațiilor potrivit cărora serul AstraZeneca ar provoca cheaguri sanguine, lucru confirmat de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), dar despre care agenția a precizat că riscurile infectării cu SARS-CoV-2 sunt mai mari decât riscurile apariției unui efect secundar.

Ritmul Campaniei de vaccinare împotriva COVID-19 din Germania este într-o continuă scădere, în timp ce tulpina Delta a SARS-CoV-2 devine din ce în ce mai predominantă. În schimb, Guvernul nu pregătește măsuri prin care să instituie obligativitatea imunizării.

Potrivit datelor centralizate din 2 august, Germania avea un procent de 61,4% din populație vaccinată cu cel puțin o doză.

Țările de Jos

Statisticile vaccinării împotriva COVID-19 din Țările de Jos arată că 92% dintre persoanele mai mari de 65 de ani s-au imunizat, în timp ce doar 29% dintre tinerii cu vârsta cuprinsă între 17 și 29 de ani au ales să își facă vaccinul. Întrucât Constituția olandeză nu permite acest lucru, autorităților le este interzis să ceară dovada vaccinării.

Țările de jos sunt la egalitate cu Spania din punct de vedere al procentului populației vaccinată cu cel puțin o doză, 69,2%, dar ultima raportare a datelor a fost făcută în 25 iulie.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW