Monday, September 16, 2024
Jurnalism corect


Marcel Ciolacu, despre posibila candidatură a lui Mircea Geoană la prezidențiale: Nu cred în ciorbe reîncălzite

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 24 noiembrie 2023

Președintele Partidului Social Democrat, premierul Marcel Ciolacu, nu vede o ochi buni o candidatură a secretarului general adjunct al NATO, Mircea Geoană, la alegerile prezidențiale programate anul viitor. 

Mircea Geoană ar trebui să își refacă socotelile, în eventualitatea în care își dorește cu adevărat să candideze la alegerile prezidențiale. Fost membru PSD, partid pe care l-a și condus timp de mai mulți ani, secretarul general adjunct al NATO riscă să nu beneficieze de susținerea acestui partid pentru funcția supremă în stat. Invitat într-o emisiune la Europa FM, președintele PSD, Marcel Ciolacu, a dat de înțeles că nu va susține o posibilă candidatură a lui Geoană.

„Marea majoritate a președinților PSD au fost dați afară. Eu sper că nu o să fiu exclus și cu certitudine nu o să-mi fac nici partid. Cred că e mult prea prematură discuția. Din câte știu, domnul Geoană este în acest moment la NATO secretar general adjunct, încă are o misiune de îndeplinit. Înțeleg intențiile domniei sale, nu am nicio problemă, trăim într-o țară democratică, partidul va decide la momentul respectiv. Aș vedea, totuși, un om mai de stânga și mult mai aplicat și un om încă în vâltoarea realității din România. Este foarte… Nu cred în ciorbe reîncălzite”, a declarat Marcel Ciolacu, într-o emisiune la Europa FM.

Geoană, pe primul loc în sondaje

Actualul secretar general adjunct al NATO Mircea Geoană se menţine pe primul loc în intenţiile de vot pentru alegerile prezidenţiale, din postura de candidat independent, fiind în creştere uşoară, şi este urmat de Marcel Ciolacu – candidat PSD-PNL, George Simion, Elena Lasconi şi Diana Şoşoacă, relevă datele unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro.

Potrivit sursei citate, raportat la cei care au exprimat o preferinţă pentru un candidat din listă (nu au fost luaţi în considerare nehotărâţii şi non-răspunsurile) şi acordă nota 10 la întrebarea privind prezenţa la vot (54,3% din total eşantion), 27,2% dintre alegători ar vota pentru Mircea Geoană (independent), 24,2% pentru Marcel Ciolacu (susţinut de PSD şi PNL) şi 18.6% pentru George Simion (AUR). Pentru Elena Lasconi (USR) ar opta 9,9% dintre alegători, iar pentru Diana Şoşoacă (SOS România) 8.9%. Dacian Cioloş (REPER) ar fi ales de 5,3% dinte votanţi, iar Kelemen Hunor (UDMR) de 3,4%. 2,5% spun că ar vota alt candidat.

Mircea Geoană a mai candidat la alegerile prezidențiale, în anul 2009. Atunci, după câteva ore de euforie în care a crezut că a fost ales președinte al României, a trebuit să se recunoască învins în fața lui Traian Băsescu. Ulterior, el a fost exclus din PSD și a încercat, fără prea mult succes, să își lanseze un partid politic alături de Marian Vanghelie, fostul primar al Sectorului 5. În urma acestui nou eșec, Geoană a preluat conducerea Institutului Aspen, un ONG finanțat din SUA. Marele său reviriment avea să vină în octombrie 2019, când fără să fie anunțat de nimic, a fost numit în funcția de secretar general adjunct al NATO.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW