Friday, July 1, 2022
Jurnalism corect


Spitalele vor recolta probe pentru a verifica dacă tulpina Omicron a ajuns și în România

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 27 noiembrie 2021

În spitale se vor recolta probe pentru a verifica dacă tulpina Omicron COVID, depistată pentru prima oară în Africa de Sud, a ajuns și în România, au anunțat autoritățile sanitare sâmbătă, 27 noiembrie. 

În țară există 7 laboratoare care fac secvențieri.

„În prezent, în România există şapte laboratoare care efectuează secvenţieri. Capacitatea acestor laboratoare este diferită. Sunt laboratoare care pot face până la 800-1.000 de probe pe zi. Sunt laboratoare care pot face un număr mai mic de probe, undeva la 200-300. Important este să avem probele recoltate, motiv pentru care noi am încercat prin intermediul direcţiilor de sănătate publică să alertăm toate spitalele COVID care au fost foarte clar invitate şi cu o recomandare foarte fermă să recolteze probe pentru PCR de la cazurile severe, în primul rând, pentru că ne-am dori să ştim dacă această tulpină este cumva mai severă şi să se obişnuiască ca la toate cazurile pe care le internează să întrebe persoana respectivă dacă a avut călătorie undeva într-o ţară africană sau a venit în contact cu o persoană care a călătorit de curând în acea zonă, acestea fiind primele indicii epidemiologice de legătură cu zona. Dacă vom avea probe din unităţile sanitare cred că la acest moment capacitatea este suficientă”, a declarat Adriana Pistol, directorul Centrului de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, citată de Agerpres.

La rândul său, noul ministru al Sănătății, Alexandru Rafila, a precizat că INSP va face aceste verificări.

„Ne pregătim să vedem ce se va întâmpla în perioada următoare. Nu putem exclude apariţia de cazuri şi în România. Pentru aceasta INSP împreună cu reţeaua de laborataore care face secvenţieri, cazurile grave internate în spitale vor fi subiectul acestor secvenţieri, să vedem dacă aceste tulpini ar fi prezente în România”, a declarat Alexandru Rafila sâmbătă, într-o conferință de presă.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW