Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Marcel Ciolacu, despre impozitarea progresivă: Avem o mare problemă, o ciumă a pensiilor speciale. Cum plănuiește coaliția să facă economii la bugetul de stat

By Dragomir Georgiana , in Politic Stirile zilei , at 2 mai 2023 Etichete: , , , , , ,

În așteptarea „Ordonanței austerității”, prin care Guvernul va stabili cum se reduc cheltuielile publice, liderii coaliției de guvernare încă avansează ipoteze. Pensiile speciale, interzicerea cumului pensiei cu salariul de la stat rămân „aspecte în analiză”, dar care pot însemna ratarea unor fonduri alocate prin Planul Național de Redresare și Reziliență(PNRR), dacă partidele nu găsesc o formă legislativă echitabilă.

Marcel Ciolacu, președintele PSD, susține că pensiile speciale pot conduce la o „criză socială”. „Avem o mare problema, o ciumă a pensiilor speciale, care este o inechitate și duce către o criză socială. E un lucru de rezolvat punctual. Nu accept România piardă un euro din PNRR pentru jalonul cu pensiile speciale. De-a lungul anilor, am dat multe legi întoarse la CCR și atunci am căutat mai multe variante discutate în coaliție și în spațiul public pentru a nu se mai întâmplă asta. E important trebuie rezolvat jalonul”, a precizat liderul social-democrat, la Antena 3. 

Viitorul premier al țării, Marcel Ciolacu, consideră că pensiile speciale ar trebui impozitate progresiv, astfel încât să dispară inechitatea sesizată de toți românii.

Impozitarea progresivă, susținută de PSD

Liderul PSD susține că nu va mai fi posibil să ieși din activitate la 50 de ani, apoi să te angajezi la stat, dar să încasezi o pensie mai mare decât salariul președintelui țării.

E total incorect ieși la pensie la 50 de ani, ai o pensie care depășește venitul președintelui în activitate, ai pensia mai mare decât veniturile în activitate și te angajezi la stat. Nu e o impozitare progresivă, ci un lucru cu care se corectează ceva ce au sesizat toți românii.

Pentru cele aflate în plata se recurge la o justă impozitare pe anumite praguri, dacă nu depășești veniturile din activitate, daca ai avut venituri suplimentare – sunt lucruri care trebuie corectate. Nu poți supraimpozitezi zona privată daca statul nu și-a făcut datoria cu digitalizarea ANAF și cu combaterea evaziuni”, s-a exprimat Marcel Ciolacu, la Antena 3.

Președintele PSD susține că Ordonanța de Urgență privind măsurile de reducere a cheltuielilor publice ar putea fi adoptată săptămâna viitoare, iar aceasta nu va prevede „tăierile” salariilor, ci înghețarea angajărilor la stat.

Când s-ar putea mări pensiile românilor

România are, însă, și pensionari „de rând”, care așteaptă mărirea veniturilor după ce au lucrat o viață întreagă. Marcel Ciolacu spune că pensiile românilor ar putea fi mărite în anul 2024.  „Să se finalizeze anul si vom veni cu majorarea care va fi corelată cu inflatia. Asa se face, e normal”, a subliniat Ciolacu, pentru sursa citată.

Așa cum Main News a mai relatat, coaliția de guvernare discută mai multe măsuri de reducere a cheltuielilor publice. Acestea vor fi inserate într-o Ordonanță de Urgență. Ministerul Finanțelor va veni cu o analiză în ceea ce privește gradul de colectare a impozitelor și veniturile românilor mai mari decât salariul președintelui. La sfârșitul lunii mai ac, conform protocolului dintre PNL și PSD, Nicolae Ciucă va ceda funcția de premier lui Marcel Ciolacu.

CITEȘTE ȘI: Câte persoane primesc pensii speciale în România/ Sumele ajung în medie la 19.000 de lei pe lună

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

 

Comentarii