Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Marcel Ciolacu: Pensiile speciale vor fi impozitate

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 16 martie 2023

Partidul Social Democrat va găsi o formulă constituțională astfel încât pensiile speciale să fie impozitate, a transmis miercuri, 15 martie, președintele PSD, Marcel Ciolacu, într-o intervenție la Digi24.

Guvernul a aprobat la finalul anului trecut un proiect de lege care prevede mai multe modificări a modului în care se calculează, aici fiind incluse cele ale magistraților, auditori ai Curții de Conturi, diplomați, personal din industria aeronautică, funcționari parlamentari și militari. Mai multe detalii aici.

Inițiativa a ajuns în Parlament, unde deputații și senatorii îi pot aduce modificări. În paralel, autoritățile de la București poartă discuții consultanții de la Banca Mondială și reprezentanții Comisiei Europene.

Aceștia din urmă nu sunt mulțumiți de forma actuală a proiectului de lege, cel de care depinde deblocarea celei de-a treia tranșe de fonduri din Planul Național de Redresare și Reziliență.

Coaliția dintre PSD, PNL și UDMR a format un grup de lucru pentru rediscutarea proiectului de act normativ.

Ciolacu: Pensiile speciale vor fi impozitate

Într-o intervenție avută la Digi24, președintele PSD, Marcel Ciolacu, a vorbit despre impozitarea pensiilor speciale, măsură care nu este în prezent cuprinsă în proiectul de lege, dar care teoretic ar duce la diminuarea cheltuielilor statului cu aceste venituri. Nu este deocamdată clar cu cât ar urma să fie impozitate, cert este însă că, pentru a respecta prevederile Constituției, un eventual impozit ar trebui să se aplice și pentru pensiile aflate în plată.

„Nu poți, nu există niciunde în lume, să câștigi la pensie mai mult decât ai avut în activitate. Nu poți să fi magistrat o zi și să beneficiezi de pensie de serviciu. Vom veni, vom face modificările necesare. E exclus să câștigi mai mult la pensie decât ai avut în activitate. Trebuie să găsim cum să impozităm aceste excese ale legii. Vom veni cu tot acest calup. Vom face un grup de lucru, integratorul e ministrul care răspunde, domnul Marius Budăi, iar într-o anumită perioadă de timp vom închide acest capitol, dar nu încercând să câștigăm voturi. Venim cu o lege constituțională, clară pe care o pot înțelege românii”, a transmis Ciolacu.

Liderul PSD spune că întregul sistem de pensii va fi raportat la venitul președintelui României.

„Bugetarul numărul 1 din România e președintele României. Noi nu ne-am mai raportat la nimic. Te raportezi de la el și de acolo vii cu grila. Vii cu un sistem de impozitare astfel încât să se închidă orice abuz, pe praguri. Dacă ai o pensie mai mare decât ai avut salariul poți veni cu un impozit pe acea diferență”, a spus șeful PSD.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii