Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


MAE, după discursul premierului maghiar la Tușnad: Afirmațiile nu promovează o relație de bună vecinătate

By Dragomir Georgiana , in Stirile zilei , at 24 iulie 2023 Etichete: , , , , , ,

Ministerul Afacerilor Externe( MAE) confirmă, luni seară, că ambasadorul Ungariei la Bucureşti a fost convocat la sediul acestei instituţii,  urmare a discursului susţinut de premierul ungar Viktor Orbán la Tuşnad. Oficialii români transmit că afirmaţiile făcute „nu sunt în consonanţă cu obiectivul promovării unei relaţii pragmatice, constructive, de bună vecinătate şi colaborare dintre cele două state”.

Potrivit sursei citate „partea română a reiterat faptul că, în cadrul dialogului diplomatic constant cu partea ungară, a făcut în mod repetat apel la reţinere în declaraţiile şi mesajele publice ale oficialilor ungari aflaţi în vizite private în România, inclusiv în perspectiva Taberei de Vară de la Băile Tuşnad de anul acesta. Astfel, discursul premierului Viktor Orban, de la sfărșitul săptămânii trecute, cu privire la „unități administrativ teritoriale care nu există pe teritoriul României(n.r Ținutul Secuiesc, Transilvania), sunt catalogate de oficialii români „contrare unei bune vecinătăți”.

Potrivit premierului ungar, Ministerul Afacerilor Externe i-au înmânat un document înainte să ajungă în România, în care i s-a solicitat, printre altele,  să nu vorbească despre unităţi administrativ-teritoriale inexistente în România. „Probabil s-au referit la Transilvania şi Ţinutul Secuiesc, dar nu am susţinut niciodată că acestea ar fi fost unităţi teritoriale româneşti”, a afirmat Viktor Orban, la Băile Tușnad.

„În context, a exprimat surprinderea faţă de prezentarea în discursul public al prim-ministrului ungar a aspectelor comunicate verbal, pe canale diplomatice, privilegiate constant de partea română”, a transmis MInisterul de Externe. MAE român a precizat, totodată, că declaraţiile publice neadecvate transmise cu acest prilej nu sunt în consonanţă cu obiectivul promovării unei relaţii pragmatice, constructive, de bună vecinătate şi colaborare dintre cele două state, obiectiv susţinut de partea română”, a precizat Ministerul de Externe.

Cu puțin timp înainte ca MAE să se exprime oficial, într-o postare pe Facebook, ministrul Szijjártó subliniază că România și Ungaria trebuie să se bazeze pe respect reciproc și apreciază că discursul premierului Viktor Orban, la Școala de Vară de la Tușand a fost „pașnic”. Mai multe detalii despre acest subiect, puteți citi aici.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii