Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Ambasadorul Ungariei la București, convocat la MAE, după discursul lui Viktor Orbán la Tușnad

By Dragomir Georgiana , in Politic Stirile zilei , at 24 iulie 2023 Etichete: , , , , , ,

Ambasadorul Ungariei la Bucureşti a fost convocat la Ministerul de Externe din România, după discursul premierului Viktor Orbán la Tușnad. Anunțul a fost făcut chiar de ministrul de Afaceri Externe din Ungaria, Péter Szijjártó, luni, 24 iulie.  

Într-o postare pe Facebook, ministrul Szijjártó subliniază că România și Ungaria trebuie să se bazeze pe respect reciproc și apreciază că discursul premierului Viktor Orban, la Școala de Vară de la Tușand a fost „pașnic”.

Potrivit premierului ungar, Ministerul Afacerilor Externe i-au înmânat un document înainte să ajungă în România, în care i s-a solicitat, printre altele,  să nu vorbească despre unităţi administrativ-teritoriale inexistente în România. „Probabil s-au referit la Transilvania şi Ţinutul Secuiesc, dar nu am susţinut niciodată că acestea ar fi fost unităţi teritoriale româneşti”, a afirmat Viktor Orban, la Băile Tușnad.

„Nu a fost o mare surpriză faptul că ambasadorul nostru de la Bucureşti a fost convocat în această dimineaţă la Ministerul de Externe din România. Noi suntem interesați ca între cele două țări cooperarea să se bazeze pe respect reciproc, deoarece este doar în beneficiul ambelor țări și al ambelor națiuni. Din partea noastră, vom continua să ne străduim să obținem acest lucru, vom vorbi mereu sincer și cu respect despre planurile, obiectivele noastre și evaluarea situației actuale”, a scris ministrul ungar de Externe, Péter Szijjártó.

Ciolacu-Viktor Orban, prânz privat și scrisoare de mulțumire

Potrivit informațiilor Main News, documentul pe care l-a primit  premierul Viktor Orban din partea Ministerului Afacerilor Externe, prin ambasadori, este o procedură tipică vizitei demnitarilor în alte state.

Joi, 20 iulie, premierul Ciolacu și omologul său maghiar au avut o întâlnire informală, prilej cu care au fost puse bazele unor relații diplomatice și mai solide, potrivit informărilor publice. Sâmbătă. 22 iulie, Viktor Orban i-a mulțumit premierului României pentru că l-a primit la București, dar și pentru că a luat măsuri de siguranță suplimentare, astfel încât evenimentul dedicat studenților de la Tușnad să nu fie umbrit de posibile conflicte interetnice.

Vă mulţumesc dumneavoastră şi autorităţilor române pentru că aţi asigurat securitatea Universităţii de vară de la Băile Tuşnad şi pentru că aţi făcut posibil ca discursul meu de astăzi să se desfăşoare în mod paşnic şi fără tulburări”, i-a scris Viktor Orbán omologului său român, conform hirado.hu.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

 

Comentarii