Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Ludovic Orban, în Parlament: Vă mărturisesc că oarecum mă surprinde această chemare tocmai din partea grupului PSD / Marcel Ciolacu: România riscă să piardă dreptul la fonduri europene

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 9 noiembrie 2020

Premierul Ludovic Orban a fost prezent, luni, în plenul Camerei Deputaților, la Ora prim-ministrului, pentru a da detalii despre proiectele privind bugetul de stat și bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2021. Liderul Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, susține că România riscă să piardă dreptul la fonduri europene din cauza măsurilor adoptate în timpul crizei sanitare de Guvernul liberal. Liderul deputaților USR, Cătălin Drulă, consideră că bugetul pentru anul 2021 ar trebui adoptat de un parlament format după alegerile generale.

Discursul susținut de liderul deputaților PNL

După momentul discursului preşedintelui PSD mi-a venit în gând începutul unei rugăciuni când eram copil. Spuneam – înger, îngeraşul meu. Acum am actualizat-o şi vă spun – înger îngeraşul meu scapă-ne de PSD-u şi eu cred că după 6 decembrie vom avea în sfârşit un Guvern legitim. Ce mesaj aţi dat investitorilor când aţi modificat Codul fiscal de 263 de ori? Văd că insistaţi foarte mult pe o retorică de campanie electorală şi spuneţi că vom creşte TVA, deşi premierul v-a spus că acest lucru nu se va întâmpla. Eventual vom scădea TVA, pentru că avem un proiect în acest sens şi dvs ţineţi sub cheie proiectul, la sertar. Ce să spunem celui mai toxic partid din istoria postdecembristă. Aţi dat foc finanţelor doar ca să vă răzbunaţi. Dacă aţi fi fost dvs deficitul bugetar ar fi ajuns la 16% în vreme de pandemie. Cred că nu mai merită să vă spun că sunteţi complet iresponsabili şi toxici, dar sunteţi şi mari mincinoşi, pentru că aţi promis că veţi elimina taxe şi biruri şi nu aţi făcut-o. A trebuit să vină PNL. Supraacciza la carburanţi, supraimpozitare contractelor part time, taxa din OUG 14, facturi ridicate, taxa pe stâlp. Aţi vrut să naţionalizaţi pilonul II de pensie”, a declarat Florin Roman.

Discursul susținut de liderul deputaților USR

Cătălin Drulă a afirmat că bugetul pentru anul 2021 ar trebui să fie adoptat de un Parlament legitim.

Acest buget pentru 2021 trebuie aprobat de un Parlament legitim care va rezulta în urma alegerilor din 6 decembrie. E vorba de un Parlament actual care şi-a pierdut legitimitatea, care are o majoritate toxică. PSD ştie acest lucru, dar dă dovadă de maximă ipocrizie, aşa cum ne-a obişnuit de-a lungul timpului. A trebuit cu toţii să aşteptăm instalarea Guvernului Grindeanu, ca să primim în Parlament bugetul pe 31 ianuarie. Odată cu OUG 13”, a afirmat Cătălin Drulă.

Liderul senatorilor USR a precizat că alianța își dorește transparență în cheltuirea banului public și critică măsurile adoptate de CNSU.

Vedem măsuri adoptate fără niciun fel de consultare. Nu poţi închide de-a valma pieţe alimentare şi să laşi mall-uri şi supermarketuri deschise. Nu puteţi să vă faceţi că nu vedeţi pelerinajele. Cât despre proiectul de buget, Alianţa USR PLUS îşi doreşte transparenţă în cheltuirea banului public. Pensiile şi salariile astronomice bugetarilor de lux trebuie să dispară. Aici domnule Orban vreau să vă dau câteva exemple când aţi fost pe contrasens cu USR-PLUS. După ce USR a reuşit tăierea la zero a fabricii de sinecuri Academia Oamenilor de Ştiinţă, în iulie, cu voturile PNL şi PSD, această finanţare a fost introdusă prin lege”, a precizat Drulă.

Acesta a menționat tema pensiilor speciale și a precizat că România are un potențial economic enorm.

Mai sunt mai puţin de două luni până intră în vigoare pensiile. Anul trecut nu aţi vrut să daţi OUG ca să le anulaţi. Acum trebuie să ne spuneţi – vreţi să dăm sute de milioane pe pensii speciale sau vreţi să le eliminăm. USR-PLUS nu va susţine introducerea de noi taxe şi impozite. Dacă desfiinţăm miile de agenţii inutile din statul român, dacă desfiinţăm puşculiţa PNDL vom avea bani pentru mărirea salariului minim. România e o ţară cu potenţial economic enorm care a fost subminat de guvernări şi decizii păguboase”, a mai declarat Cătălin Drulă.

Discursul liderului PSD

Marcel Ciolacu susține că PNL pregătește creșteri de taxe și îi acuză pe membrii Guvernului că ar fi corupți „până în măduva oaselor”.

Am chemat astăzi în Parlament pe Ludovic Orban pentru a explica de ce Guvernul incompetent pe care îl conduce i-a lăsat pe cont propriu pe români în faţa pandemiei. Îi dăm astăzi ocazia să recunoască intenţia PNL de a creşte TVA pentru români, într-un moment în care aceştia îşi permit din ce în ce mai puţin să ducă traiul de zi cu zi. Să le spună românilor acum, nu după 6 decembrie, cum Guvernul va creşte impozitele pentru oamenii care muncesc în România. Orice român a înţeles de ce Guvernul incompetent şi premierul Orban nu fac public bugetul. Sunt convins că în ianuarie FMI va fi aici, dacă acest Guvern incompetent şi fără viziune rămâne în funcţie. Deja s-au împrumutat pe bandă rulantă, împrumuturi de 1.000 euro pe secundă, timp de 10 luni de zile, împrumuturi care vor fi plătite astăzi de copiii care nu merg la şcoală, pentru că aşa vrea acest Guvern. Sunteţi singurul Guvern din istorie care aţi trecut bugetul prin asumare. Aţi spus că aveţi bani pentru toţi. Aţi minţit. Nu aţi mai avut pentru profesori, pentru pensionari, pentru fermier, pentru că aţi furat banii, în timp ce îi ţineaţi pe români închişi în case. Domnule Orban, dvs sunteţi adevăratul răspândac al sărăciei. Singura promisiune onorată a fost către prietenii dva politici – să îi faceţi şi mai bogaţi. Caracatiţa penelistă a fost singura care a prosperat în pandemie. Sunteţi corupţi până în măduva oaselor. Ați furat măştile de pe faţa persoanelor defavorizate. Aţi furat tabletele copiilor, aţi furat ventilatoarele care ar fi putut salva vieţile omeneşti. România riscă să piardă dreptul la fonduri europene”, a declarat Marcel Ciolacu.

Liderul PSD a adăugat că în fiecare zi cu PNL la conducere țara ar deveni mai bolnavă și mai disperată.

În fiecare zi cu PNL la conducere România devine tot mai bolnavă, tot mai disperată. Românii sunt ameninţaţi de o creştere fără precedent a şomajului, o creştere a sărăciei şi o creştere galopandă a corupţiei guvernamentale. Domnule Orban, uitaţi-vă în oglindă. Acolo veţi găsi vinovatul pentru cel mai incompetent Guvern al României. Asumaţi-vă pentru felul în care aţi condus ţara în perioadă de criză, pentru că România a devenit astăzi oaia neagră a Europei”, a adăugat liderul PSD.

Discursul premierului

Vă mărturisesc că oarecum mă surprinde această chemare tocmai din partea grupului PSD, care a deţinut guvernarea trei ani de zile după alegerile din 2016 şi care s-a dovedit că a nesocotit reglementările legale privitoare la elaborarea legii bugetului de stat şi a legii bugetului asigurărilor sociale de stat. Bugetul a fost transmis de Guvernul Grindeanu în 31 ianuarie 2017. Guvernul Tudose a transmis proiectul de buget în 7 decembrie, iar celălalt abia în februarie 2019. În ceea ce priveşte reglementările legale, lucrurile sunt clare – în an electoral cum e 2020, sigur, probabil, unii dintre dumneavoastră nu vor ca alegerile să se organizeze pe 6 decembrie. Deci suntem în an electoral, iar obligaţia de depunere a proiectului legii bugetului de stat e aceea ca Guvernul să îl depună în termen de 15 zile de învestirea noului Guvern. Ca atare, sincer sunt un pic nedumerit privitor la această chemare în faţa Camerei Deputaţilor. Cu toate acestea m-am prezentat şi vă spun că chiar dacă actualul Guvernul nu are obligaţia de a prezenta legea bugetului de stat, noi suntem în procedurile legale de întocmire a bugetului de stat şi a bugetului asigurărilor de stat. Fiecare ordonator de credite a trimis propunerile de buget. Ne pregătim cu toate actele normative care sunt necesare pentru adoptarea legii bugetului de stat, cu legea plafoanelor şi cu alte legi”, a afirmat Ludovic Orban.

CITEȘTE ȘI: Ludovic Orban, invitat în Parlament pentru a prezenta proiectele privind bugetul de stat pe anul 2021

Premierul a adăugat că nu vor fi crescute taxele și impozitele și a promis că Guvernul va asigura banii necesari pentru a crește pensiile în forma adoptată prin ordonanță de urgență.

E extrem de greu, mai ales într-un an de criză economică provocată de pandemia de coronavirus, să se adopte legi care să prevadă cheltuieli fără să existe venituri în buget. În construcţia bugetară pe care o pregătim nu vom creşte taxele si impozitele. Orice creştere de venituri va avea la bază creşterea economică, o mai bună colectare a taxelor şi impozitelor, pe baza unei colectări ANAF, pe baza digitalizării, a colectării taxelor şi impozitele. Pe baza lovirii evaziunii fiscale, acolo unde ea există. În construcţia bugetară trebuie să ţinem cont de cheltuielile prevăzute şi vom asigura banii necesari pentru a susţine creşterea pensiilor pe care am adoptat-o prin OUG”, a adăugat premierul.

Sursă foto: Inquam Photos / George Calin

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Find More Info here to that Topic: mainnews.ro/ludovic-orban-in-parlament-va-marturisesc-ca-oarecum-ma-surprinde-aceasta-chemare-tocmai-din-partea-grupului-psd-marcel-ciolacu-romania-risca-sa-piarda-dreptul-la-fonduri-europene/ […]

  • … [Trackback]

    […] There you will find 21755 additional Information on that Topic: mainnews.ro/ludovic-orban-in-parlament-va-marturisesc-ca-oarecum-ma-surprinde-aceasta-chemare-tocmai-din-partea-grupului-psd-marcel-ciolacu-romania-risca-sa-piarda-dreptul-la-fonduri…

  • … [Trackback]

    […] Read More on that Topic: mainnews.ro/ludovic-orban-in-parlament-va-marturisesc-ca-oarecum-ma-surprinde-aceasta-chemare-tocmai-din-partea-grupului-psd-marcel-ciolacu-romania-risca-sa-piarda-dreptul-la-fonduri-europene/ […]

  • … [Trackback]

    […] Find More Information here on that Topic: mainnews.ro/ludovic-orban-in-parlament-va-marturisesc-ca-oarecum-ma-surprinde-aceasta-chemare-tocmai-din-partea-grupului-psd-marcel-ciolacu-romania-risca-sa-piarda-dreptul-la-fonduri-europene/ […]

  • … [Trackback]

    […] Info on that Topic: mainnews.ro/ludovic-orban-in-parlament-va-marturisesc-ca-oarecum-ma-surprinde-aceasta-chemare-tocmai-din-partea-grupului-psd-marcel-ciolacu-romania-risca-sa-piarda-dreptul-la-fonduri-europene/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *