Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Lucrările la Podul de la Grădiștea, în linie dreaptă: Porr a montat ultima bucată a tablierului metalic – VIDEO

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 12 februarie 2024

În sfârșit. La aproape 20 ani de la prăbușirea podului de la Grădiștea, circulația pe calea ferată București – Giurgiu va fi reluată. Porr Construct, firma austriacă care execută lucrările necesare repunerii în funcțiune a căii ferate, a amplasat luni ultima bucată a tablierului metalic pentru podul principal. 

Circulația feroviară pe calea ferată București – Giurgiu, cea mai veche cale ferată construită în Țările Române, este suspendată din anul 2005, atunci când podul de la Grădiștea s-a prăbușit în urma unei viituri. De-a lungul timpului s-a speculat că de vină pentru acest eveniment ar fi fost anumite excavații care s-ar fi făcut la piciorul podului, însă autoritățile nu au investigat niciodată serios această pistă.

Lucrările necesare reluării circulației trenurilor pe acest traseu au fost amânate ani la rând, motivul principal fiind legat de faptul că responsabilii din Ministerul Transporturilor au insistat asupra realizării unui nou pod de mari dimensiuni, care să permită pe viitor navigația pe râul Argeș, în detrimentul altor variante mai ieftine și mai ușor de realizat.

În prezent, cele câteva trenuri care ajung într-o zi de la București la Giurgiu și de la Giurgiu la București sunt nevoite să facă un ocol prin Videle, județul Teleorman, însă călătoria ajunge să dureze în jur de 3 ore. Evident, în atare condiții, cei mai mulți dintre cetățeni aleg microbuzul, cu care călătoria durează în jur de o oră.

Se reia circulația pe cea mai veche cale ferată construită în Țările Române

Drumul de fier și-ar putea însă reintra în drepturi din acest an. Încheiat în 2020 cu firma austriacă Porr, contractul pentru construirea unui nou pod la Grădiștea și reabilitarea infrastructurii feroviare se apropie de final. Constructorul a ajuns cu execuția la peste 93%, iar luni a amplasat ultima bucată a tablierului metalic pe podul principal. Urmează să fie efectuate suduri și montată șina.

Potrivit informațiilor transmise pentru Mainnews.ro de Cristian Săvoiu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor responsabil de sectorul feroviar, testele vor demara la începutul lunii mai, iar dacă nu vor apărea probleme, trenurile cu călători vor fi puse în circulație în luna iunie, cu aproape un an întârziere față de termenul inițial.

Trenuri regio pe București – Giurgiu

Conform oficialului, pe această relație vor fi introduse trenuri de tip regio, care vor opri în Gara Progresul și vor avea ca destinația finală Gara de Nord. Durata unei călătorii va fi de aproximativ 50 minute pe distanța Giurgiu – București Progresul și de alte 30 minute pe distanța București Progresul – București Nord. Prețul unui bilet va porni de la 12 lei.

Pe de altă parte, în ciuda zvonurilor lansate în presa bulgară și preluate fără a fi verificate de mai multe publicații din România, niciun operator feroviar nu și-a exprimat până acum intenția de a introduce un tren pe relația Ruse – Aeroportul Henri Coandă.

Urmează modernizarea

După finalizarea acestor lucrări, calea ferată București – Giurgiu ar urma să intre într-un proces de modernizare, astfel încât trenurile să poată circula cu până la 120 km/h. Investiția, estimată la 500 milioane de euro, a fost aprobată în luna octombrie 2023 de Comisia Europeană.

Aceasta presupune reabilitarea liniei Progresu – Jilava – Vidra, reabilitarea liniei Comana – Giurgiu Nord – Giurgiu Frontieră, electrificarea întregului tronson și dublarea liniei Daia – Frătești, în lungime de 4,2 km.

CITEȘTE ȘI: În așteptarea trenului pierdut. Reportaj în Gara Giurgiu, la 154 ani de la inaugurarea primei linii de cale ferată din România – FOTO

Comentarii