Tuesday, May 21, 2024
Jurnalism corect


Ursula von der Leyen a anunțat al șaselea pachet de sancțiuni UE împotriva Rusiei

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 4 mai 2022

Uniunea Europeană propune interzicerea tuturor importurilor de petrol rusesc, într-un al șaselea pachet de sancțiuni care vizează agresiunea președintelui rus Vladimir Putin în Ucraina. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat propunerile într-un discurs susținut miercuri, 4 mai, în Parlamentul European.

În ceea ce privește problema crucială a importurilor de energie, von der Leyen a declarat:

„Aceasta va fi o interdicție completă de import pentru tot petrolul rusesc, pe cale maritimă și prin conducte, brut și rafinat. Ne vom asigura că vom elimina treptat petrolul rusesc într-un mod ordonat, într-un mod care să ne permită nouă și partenerilor noștri să ne asigurăm rute alternative de aprovizionare și să minimizăm impactul asupra piețelor globale. Acesta este motivul pentru care vom elimina treptat aprovizionarea rusă cu țiței în termen de șase luni și cu produse rafinate până la sfârșitul anului”, a afirmat șefa CE.

Sancțiunile vor necesita un sprijin unanim din partea celor 27 de state membre ale UE – Slovacia a indicat deja că va solicita o derogare, iar Ungaria a sugerat că sancțiunile privind aprovizionarea cu energie reprezintă o „linie roșie” pentru ea, notează The Guardian.

Alte măsuri propuse:

  • includerea pe listă a ofițerilor militari de rang înalt și a altor persoane care sunt acuzate de comiterea crimelor de război de la Bucea/Bucha și a celor responsabili de asediul de la Mariupol;
  • interzicerea a trei posturi de radio și televiziune rusești de stat de pe frecvențele UE.
  • expulzarea SberBank – de departe cea mai mare bancă din Rusia – din sistemul de plăți Swift, împreună cu alte două bănci importante.

Ursula von der Leyen a mai subliniat că Europa are o responsabilitate specială față de Ucraina și a propus, de asemenea, un „pachet ambițios de redresare” pentru această țară.

Ulterior, într-o postare pe Twitter, von der Leyen a menționat că „în sfârșit, propunem acum o interdicție asupra petrolului rusesc”.

„Să fie clar: nu va fi ușor. Dar trebuie pur și simplu să lucrăm la ea. Ne vom asigura că vom elimina treptat petrolul rusesc într-un mod ordonat. Pentru a maximiza presiunea asupra Rusiei, minimizând în același timp impactul asupra economiilor noastre”, a adăugat ea.

Amintim că Slovacia va solicita o exceptare de la orice embargo asupra petrolului rusesc convenit de Uniunea Europeană în următorul set de sancțiuni împotriva Moscovei pentru invazia sa în Ucraina, a declarat Ministerul slovac al Economiei.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *