Friday, November 29, 2024
Jurnalism corect


A 5-a zi de război în Ucraina | Tir de rachete la Kiev – VIDEO / Franța își transferă ambasada la Lvov

By Redactia , in Stirile zilei , at 28 februarie 2022

A 5-a zi de război în Ucraina. Până acum, cel puțin 350 de civili ucraineni au murit de la începutul invaziei, potrivit datelor transmise de oficialii ucraineni în noaptea de duminică spre luni. Forțele rusești au efectuat în cursul nopții lovituri cu rachete, iar astăzi, 28 februarie, au avut loc discuţiile dintre delegaţiile Ucrainei și Federației Ruse.

Președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a cerut luni Uniunii Europene ca Ucraina să fie primită în blocul comunitar în procedură de urgență.

Main News a transmis live cele mai importante evenimente, momente și declarații privind războiul din Ucraina:

22:09 – Guvernul Norvegiei a aprobat un ajutor militar și umanitar pentru Ucraina în valoare de 226 milioane dolari, notează CNN.

22:05 – Președintele american Joe Biden a încheiat un apel cu aliații pentru a discuta despre războiul Rusiei împotriva Ucrainei, transmite BBC.

La apel s-au alăturat președintele Klaus Iohannis, premierul britanic Boris Johnson, prim-ministrul Canadei, Justin Trudeau, președintele Poloniei, Andrzej Duda, președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen, președintele Consiliului European Charles Michel, președintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz, premierul italian Mario Draghi, premierul Japoniei Fumio Kishida și secretarul general al NATO Jens Stoltenberg.

20:18 – Franța își va transfera ambasada de la Kiev la Lvov, în estul Ucrainei, a anunțat ministrul francez al afacerilor externe, Jean-Yves Le Drian, într-un interviu acordat BFM TV.

20:13 – Naționala Federației Ruse și echipele de club din această țară, suspendate din toate competițiile internaționale de FIFA și UEFA. Mai multe detalii aici.

19:33 – Atacuri cu rachete la Kiev. Locuitorii sunt îndemnați să se refugieze în adăposturi.

19:17 – Președintele Franței, Emmanuel Macron, și cel al Federației Ruse, Vladimir Putin, au încheiat o convorbire în care liderul de la Kremlin a enumerat „condițiile” prin care ar putea renunța la agresiunea asupra Ucrainei: recunoașterea Crimeei ca parte a Federației Ruse, „denazificarea” Ucrainei, altfel spus eliminarea actualei conduceri de la Kiev și garantarea neutralității acestei țări. Mai multe detalii aici.

18:30 – Discuțiile dintre delegațiile celor două țări s-au încheiat, după aproximativ șase ore, fără un acord de încetare a focului.

Negociatorul-șef din partea Federației Ruse, Vladimir Medinski, a precizat că următoarea întâlnire a delegațiilor va avea loc la granița belarusă-polonă în zilele următoare.

De cealaltă parte, Mihail Podoliak, consilier al președintelui Zelenski, citat de agențua UNIAN, a menționat că „părțile au identificat o serie de subiecte prioritare asupra cărora au fost conturate anumite decizii”.

18:02 – Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a semnat cererea de aderare a țării sale la Uniunea Europeană, notează agenția UNIAN.

17:04 – Ungaria nu va trimite trupe sau armament în Ucraina şi nu va autoriza ca teritoriul său să fie tranzitat de arme letale, pentru a menţine securitatea în ţară, a afirmat ministrul de externe Peter Szijjarto, în timpul unei vizite în Kosovo, citat de Agerpres.

16:12 – Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a declarat luni, referindu-se la discuţiile care au loc între Ucraina şi Federaţia Rusă, că „dialogul diplomatic nu poate fi purtat sub ameninţarea folosirii forţei”.

„Noi urmărim cu foarte multă atenţie rezultatele discuţiilor de astăzi dintre Ucraina şi Federaţia Rusă, însă, aşa cum am mai spus, eu cred cu tărie, din experienţa mea de diplomat şi de negociator, că dialogul diplomatic nu poate fi purtat sub ameninţarea folosirii forţei şi sub folosirea forţei, sub presiunea agresiunii militare care se desfăşoară”, a declarat Aurescu la Digi24, citat de Agepres.

16:04 – Elveția a decis luni, 28 februarie, să aplice, „în totalitate” sancțiunile Uniunii Europene împotriva Federației Ruse, ca urma a agresiunii militare îndreptate împotriva Ucrainei, a anunțat președintele Confederației Elvețiene, Ignazio Cassis, citat de BFM.

15:58 – S-au încheiat negocierile pentru pace dintre delgațiile Rusiei și Ucrainei.

15:40 – Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră a operaţionalizat, luni, un centru telefonic integrat unde poliţişti de frontieră români, vorbitori de limbă ucraineană, vor fi alături de dispecerii care preiau apelurile telefonice, non-stop, la numărul unic de informare al Politiei de Frontiera, 021.9590.

15:31 – Premierul Nicolae Ciucă a avut, luni, o convorbire telefonică cu omologul său moldovean, Natalia Gavrilița. Potrivit unui comunicat al Executivului, cei doi au discutat teme legate evoluția fluxului de cetățeni ucraineni la granița dintre România și Republica Moldova, măsurile de fluidizare a traficului la frontieră și aplicarea procedurilor mecanismului european de protecție civilă.

15:20 – Vaticanul este dispus „să faciliteze” un dialog între Ucraina și Rusia pentru a pune capăt războiului, a declarat luni cardinalul Pietro Parolin.

Parolin, al doilea oficial ca rang după Papa Francisc, a declarat pentru ziarul italian Corriere della Sera că, în opinia lui, „există încă și există întotdeauna loc pentru negocieri. Nu este niciodată prea târziu”.

Parolin a adăugat că Vaticanul a urmărit cu „mare atenție evenimentele din Ucraina” și că își arată „disponibilitatea de a facilita dialogul cu Rusia, este întotdeauna gata să ajute părțile să reia această cale”.

15:03 – Zeci de persoane au fost ucise luni dimineață în urma unor lovituri cu rachete lansate de forțele rusești asupra orașului ucrainean Harkov, a declarat consilierul ministrului ucrainean de interne Anton Herashchenko.

„Harkovul tocmai a fost atacat masiv de rachete. Zeci de morți și sute de răniți”, a precizat el într-o postare pe Facebook.

14:43 – Departamentul de Stat al SUA a decis închiderea ambasadei de la Minsk și a autorizat plecarea voluntară a lucrătorilor neesențiali și a membrilor familiilor angajaților ambasadei de la Moscova.

14:37 – Echipa Radio Sputnik Moldova a anunțat luni, 28 februarie, că și-a dat demisia in corpore, fiind în dezacord cu politica editorială a redacției, relatează Ziarul de Gardă.

14:28 – Kievul a anunțat că înființează o legiune „internațională” pentru străinii care doresc să se ofere voluntari în sprijinul Ucrainei.

„Avem deja mii de solicitări din partea străinilor, care doresc să se alăture rezistenței față de ocupanții ruși și să protejeze securitatea lumii de regimul Putin”, a declarat Hanna Maliar, ministrul adjunct al Apărării din Ucraina.

14:15 – Ministerul Afacerilor Externe (MAE) le recomandă cetățenilor români să evite călătoriile neesențiale în Federația Rusă, iar celor care se află temporar în această țară să ia în considerare să părăsească teritoriul Federației Ruse cât mai curând, prin intermediul zborurilor comerciale încă disponibile.

13:50 – Grănicerii de pe insula Șerpilor sunt în viață, dar sunt ținuți ostatici, au anunțat Forțele Armate ale Ucrainei.

13:41 – Site-ul agenţiei de presă de stat a Federaţiei Ruse, TASS, a fost vizat luni de un atac cibernetic, în urma căruia site-ul a afişat un mesaj anti-război şi cu apeluri de a opri invazia ordonată de preşedintele rus Vladimir Putin asupra Ucrainei

13:30 – Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a precizat că Rusia va „rezista” la sancțiunile impuse de Occident.

13:08 – Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, este atacat în aceste momente de armata rusă.

13:02 – USR a anunţat că va trimite un TIR cu ajutoare – saci de dormit, saltele, paturi şi alimente neperisabile – în Ucraina, iar vicepreşedintele formaţiunii Dan Barna va însoţi transportul, pentru a se asigura că ajunge la destinație, potrivit unui comunicat de presă al formațiunii conduse interimar de Cătălin Drulă.

12:45 – Au început negocierile dintre delegațiile Rusiei și Ucrainei pentru încetarea focului şi pace.

12:43 – Kremlinul a acuzat, luni, Uniunea Europeană de comportament ostil faţă de Rusia, şi a specificat că furnizarea de arme către Ucraina a fost „periculoasă şi destabilizatoare”

12:34 – Președintele Ucrainei a mulțumit României pentru ajutorul acordat până acum după invazia rușilor.

„Sunt recunoscător României pentru contribuția sa semnificativă la capacitățile de apărare ale țării noastre. Vă mulțumim @KlausIohannis pentru susținerea aderării Ucrainei la Uniunea Europeană. Simțim sprijinul politic și de apărare al partenerilor noștri”, a scris liderul de la Kiev pe Twitter.

12:28 – Facebook a eliminat o rețea de aproximativ 40 de conturi de Facebook și Instagram care operau din Rusia, vizând personalități publice din Ucraina, inclusiv oficiali militari, politicieni și un jurnalist, scrie Reuters.

12:21 – Președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a cerut luni Uniunii Europene ca Ucraina să fie primită în blocul comunitar în procedură de urgență.

12:10 – Guvernul României a transmis, într-un comunicat, că cel de-al doilea transport de ajutoare umanitare colectate pe platforma Executivului a plecat din Bucureşti, spre Siret, astăzi, în jurul orei 11.00.

12:02 – Comisarul european Ylva Johansson, responsabil pentru afaceri interne, a fost în vizită la tabăra mobilă de asistenţă umanitară din zona PTF Siret.

„Cel mai important mesaj pe care vreau să îl transmit este: mulțumesc, România! Este foarte important pentru mine să mă aflu în România în aceste vremuri extrem de dificile, în care vedem cum războiul reapare în Europa.

Am văzut cu ochii mei dovezi de solidaritate: cetățenii români de pe întreg teritoriul țării, societatea civilă și autoritățile române urează bun venit refugiaților ucraineni care vor să scape din calea războiului. Uniunea Europeanăeste pregătită să ofere sprijin”, a declarat comisarul.

11:55 – Parlamentul României a adoptat luni, 28 februarie, declarația cu privire la situația din Ucraina.

„Parlamentul României condamnă cu fermitate agresiunea armată masivă a Federației Ruse asupra Ucrainei, precedată de recunoașterea de către Federația Rusă a independenței autoproclamatelor entități separatiste din Donețk și Luhansk, părți componente ale Ucrainei”.

Puteți citi integral declarația aici – Declarația Parlamentului României privind situația din Ucraina

11:50 – Polonia și statele Baltice, Lituania, Letonia și Estonia, au cerut Meta, compania care deține Facebook, Twitter, Google și YouTube să suspende conturile autorităților și mass-media de propagandă din Rusia și Belarus.

11:32 – Delegația Rusiei ar fi ajuns și ea la negocieri.

11:23 – Marcel Ciolacu, prședintele Camerei Deputaților și liderul social-democraților, a declarat luni, 28 februarie, că în România trebuie să existe un blocaj total al oricăror firme ruseşti şi al oamenilor de afaceri ruşi. La rândul său, liderul liberalilor și președintele Senatului, Florin Cîțu, a precizat, tot luni, că România are datoria de a opri fiecare leu de la buget care ajunge la companiile cu acţionariat rusesc.

MAI MULTE DETALII AICI – Ciolacu vrea un „blocaj total” pe teritoriul României al firmelor ruseşti şi a oamenilor de afaceri ruşi / Ce spune Cîțu

11:10 – Armata rusă a anunțat luni un coridor „deschis și sigur” pentru ca civilii ucraineni să părăsească capitala Kiev.

„Facem apel la locuitorii Kievului. Toți civilii din oraș pot părăsi liber capitala Ucrainei pe autostrada Kiev-Vasilkov (Vasylkiv). Această rută este deschisă și sigură”, a declarat într-un comunicat generalul-maior Igor Konașenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, citat de CNN.

11:00 – Delegația ucraineană a sosit în districtul de la frontiera ucraineano-belarusă pentru a participa la discuții cu reprezentanții Federației Ruse.

Din delegație fac parte: șeful fracțiunii „Slujitorul Poporului”, David Arahamia, ministrul ucrainean al Apărării, Alexey Reznikov, consilierul șefului Biroului președintelui, Mihail Podolyak, prim-adjunctul șefului delegației ucrainene în cadrul Grupului trilateral de contact, Andrei Ko Wall, deputatul Rustem Umerov și ministrul adjunct al Afacerilor Externe, Mykola Tochitsky.

Chestiunea-cheie a negocierilor este încetarea imediată a focului și retragerea trupelor din Ucraina.

10:45 – O femeie din Ucraina a murit în România. În vârstă de 84 de ani, aceasta a intrat în stop cardiac și, în ciuda eforturilor de resuscitare, a fost constatat decesul. Femeia se afla la căminul sutdențesc din Galați. Ministrul de Interne, Lucian Bode, a precizat luni, 28 februarie, că a fost deschis dosar penal în acest caz, pentru moarte suspectă.

10:04 – Marea Britanie va impune mai multe sancțiuni împotriva Rusiei, interzicând entităților britanice să efectueze tranzacții financiare care implică Banca Centrală a Rusiei, Fondul național rusesc de avere și Ministerul rus de Finanțe, a anunțat luni guvernul britanic într-un comunicat.

Măsurile – adoptate de comun acord cu Statele Unite și Uniunea Europeană – vor împiedica Banca Centrală a Rusiei „să își desfășoare rezervele valutare în moduri care să submineze impactul sancțiunilor impuse” de Marea Britanie și aliații săi și vor „submina capacitatea sa de a se angaja în tranzacții valutare pentru a susține rubla rusă”, se arată în declarație.

09:54 – Potrivit Ministerului Afacerilor Interne (MAI), din data de 24 februarie, când a început invazia Rusiei în Ucraina, în țara noastră au intrat aproape 71.000 de cetățeni ucraineni (concret, 70.803), fiind vorba despre toate punctele de trecere ale frontierei. Totodată, peste 37.000 dintre aceștia nu au rămas în România, conform datelor prezentate luni dimineață de purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru.

În ce privește solicitările de azil în România, ieri au fost înregistrate ale 225 de cereri, astfel că numărul total al cetățenilor ucraineni care au solicitat azil României este 373.

09:37 – Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului, a anunțat luni că mai multe site-uri rusești vor fi blocate în România, inclusiv Russia Today și Sputnik, între altele.

DETALII AICI – Media de propagandă rusă, blocată în România / Cărbunaru: Difuzarea Russia Today nu mai este permisă

09:28 – Coreea de Sud va interzice exporturile de materiale strategice către Rusia și se va alătura efortului internațional de a bloca unele bănci rusești din sistemul global de plăți SWIFT, a declarat luni Ministerul de Externe al țării.

09:24 – În Belarus, totul este pregătit pentru a găzdui negocierile Rusia-Ucraina, a anunțat pe Twitter Ministerul de Externe de la Minsk. „Aşteptăm sosirea delegaţiilor”, este postarea de pe rețeaua socială.

08:50 – Alarme de atac aerian s-au declanşat în mai multe oraşe din Ucraina în decursul ultimei ore, în Cerkasî, Nipru şi Harkov.

08:44 – Serviciile secrete ucrainene au sugerat că Belarusul este „pregătit să participe poate direct” la invazie alături Rusiei, „pe lângă faptul că le permite rușilor să le folosească teritoriul și îi lasă să treacă granița” în Ucraina, a declarat un oficial guvernamental ucrainean pentru CNN.

O a doua sursă apropiată guvernului ucrainean a declarat pentru CNN că, pe lângă informațiile ucrainene, Administrația Biden a transmis Kievului că Belarus se pregătește de invazie.

Jurnaliștii de la Washington Post sunt cei care au relatat primii  că Belarus se pregătește să trimită soldați în Ucraina, citând un oficial al administrației americane.

08:20 – Dalai Lama a făcut apel la pace în Ucraina, spunând că războiul este „depășit” și că se simte „profund întristat” de conflictul din țara vecină.

„Problemele și dezacordurile se rezolvă cel mai bine prin dialog. Adevărata pace se obține prin înțelegere reciprocă și respect pentru bunăstarea celuilalt. Nu trebuie să ne pierdem speranța. Secolul XX a fost un secol de război și vărsare de sânge. Secolul XXI trebuie să fie un secol al dialogului. Mă rog ca pacea să fie restabilită rapid în Ucraina”, a transmis el.

07:58 – Forțele Armate ale Ucrainei au transmis luni dimineață că „soldații ruși au redus ritmul ofensivei”, dar încă nu cedează.

„În timpul operațiunii ofensive aeriene, inamicul a continuat să atace aeroporturi militare și civile, puncte de control militar (forțe), instalații ale sistemului de apărare aeriană, instalații de infrastructură critică, așezări și unități din zonele de apărare.

Încălcând dreptul internațional umanitar, ocupanții au lansat în mod insidios un atac cu rachete asupra clădirilor rezidențiale din orașele Zhytomyr și Chernihiv. În același timp, toate încercările invadatorilor ruși de a-și atinge obiectivul operațiunii militare au eșuat”, a transmis Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei.

„Adversarul este demoralizat și suferă pierderi mari. Au fost constatate frecvente cazuri de dezertare și nesupunere. Inamicul a înțeles că propaganda și realitatea sunt diferite. Invadatorii se tem de noi”, se mai arată în postarea armatei.

07:51 – Sirenele de raid aerian au sunat în mai multe orașe din Ucraina, inclusiv în regiunea Luhansk și în Zhytomyr (Jîtomîr), Kiev, Cherkasy, Dnipro și Harkov (Kharkiv).

07:50 – Forțele rusești au efectuat în cursul nopții lovituri cu rachete pe teritoriul Ucrainei, a declarat Oleksiy Arestovych, consilier al șefului biroului președintelui.

07:07 – Discuţiile dintre delegaţiile Rusiei şi Ucrainei ar urma să înceapă luni dimineață, într-o locaţie care nu va fi făcută publică, transmite agenţia rusă TASS.

07:00 – O nouă şedinţă a task-force-ului pentru gestionarea situaţiei generate de agresiunea militară rusă din Ucraina a fost convocată luni, la ora 09:00. Sunt așteptate declarații la Palatul Victoria după ce se termină ședința.

06:36 – Următoarele 24 de ore vor fi cruciale pentru Ucraina, având în vedere luptele care se dau în întreaga ţară, a afirmat preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

06:22 – Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a vorbit la telefon, în noaptea de duminică spre luni, cu premierul birtanic, Boris Johnson, și cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. În cadrul discuțiilor telefonice „au fost agreați noi pași pentru a contracara agresorul”. „Coaliția anti-război în acțiune!”, a mai punctat liderul ucrainean.

06:00 – 352 de civili au fost ucişi în Ucraina în urma invaziei ruse începută joi, a anunţat, duminică, Ministerul de Interne al Ucrainei, citat de CNN. Ministerul a precizat că alte 1.684 de persoane, inclusiv 116 copii, au fost rănite.

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW