Ligia Deca anunță organizarea de stagii pe subiectul egalității de gen, la o zi după o reacție virulentă a BOR privind legile educației
Ministerul român și Ministerul francez al Educației au anunțat, într-un comunicat de presă comun, organizarea de cursuri de formare și seminarii în zona educației incluzive, a luptei împotriva abandonului școlar, a dezvoltării durabile, cât și a egalității de gen. Anunțul ministerului de resort vine la o zi după ce BOR a acuzat că ideologia de gen a fost introdusă „fără discernământ” în noile Legi ale învățământului.
Ministrul Educației, Ligia Deca, și omologul francez, Pap Ndiaye, s-au întâlnit miercuri, 16 martie, la București, cu ocazia ședinței Biroului intersesiunii CONFEMEN și a marcării a 30 de ani de la aderarea României la Organizația Internațională a Francofoniei.
„Miniștrii au convenit asupra necesității de a promova schimbul reciproc de expertiză, de resurse educaționale și de bune practici, de a organiza la fața locului sau a distanță cursuri de formare, seminarii, conferințe și stagii, precum și de a dezvolta schimburi reciproce în jurul temelor de interes comun, în special în zona educației incluzive, a luptei împotriva abandonului școlar, a dezvoltării durabile, a egalității de gen, dar și în jurul unor teme precum: predarea istoriei Holocaustului, educația media, tehnologia digitală, bunăstarea la școală. Aceste teme pot evolua în funcție de prioritățile românești, franceze și europene actuale”, se arată în comunicatul de presă citat.
Reacție virulentă a cultelor bisericești la legile educației
Patriarhia Română și alte 13 culte bisericești au cerut ministerului Educației ștergerea sintagmei „orientare sexuală” dintr-un articol din Legea învățământului preuniv în care se arată că sunt interzise în toate spațiile destinate educației discriminările de orice tip, inclusiv discriminările pe baza orientării sexuale, după cum se arată într-o adresă obținută de publicația specializată EduPedu.
Mai mult, Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, a transmis poziția oficială a BOR și a celorlalte culte religioase din România față de „problema ideologiei de gen”.
„<<ideologia de gen>> care descrie ca normalitate o deviație psiho-somatică numită <<transgenderism>> nu constituie miezul unei științe reale, ci este o artificială construcție ideatică, așa-zis culturală, orientată în răspăr cu realitatea, cu logica, cu biologia, cu antropologia, cu ordinea firii structurată de cele două sexe: masculin și feminin/ feminin și masculin
obligația de a promova „diversitatea sexuală” în școală, de a li se prezenta copiilor ca „normalitate” posibilitatea aberantă de a-și schimba genul din masculin în feminin sau „neutru” (genuri strict gramaticale, nu biologice), dar și prezentarea unor forme de sexualitate marginală ca „firești” este una total abuzivă și nocivă pentru formarea intelectuală și morală a unor tineri care trebuie să se pregătească în anii de acumulări culturale pentru viața și societatea reale, nu utopice, sprijinite pe familia naturală datorită căreia istoria omenească a mers și merge mai departe”, a transmis purtătorul de cuvânt al BOR într-o postare pe pagina sa de Facebook.
Purtătorul de cuvânt al BOR: Educația Sexuală ca materie opțională la Bac „n-ar face vreun rău”
Reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române şi a celorlalte culte au mai propus cu o zi în urmă ca elevii să poată alege Religia ca materie de examen la Bacalaureat.
„Propunerea BOR şi a celorlalte culte din România ca elevii să poată alege ca materie de examen la bacalaureat inclusiv Religia, materie studiată la solicitarea părinţilor/ elevului şi parte din trunchiul comun al programei şcolare este logică şi justificată de realitate. Prin dreptul garantat de Constituţie, şcolile şi liceele au chiar obligaţia de a propune, alături de alte materii opţionale, şi Religia ca materie de studiu”, a transmis, miercuri, 15 martie, Vasile Bănescu, purtător de cuvânt al BOR. Mai multe detalii, aici.
Întrebat în cadrul unui interviu acordat Digi24 dacă, mergând pe aceeași logică, ar face vreun rău includerea Educației Sexuale ca materie opțională la Bac, purtătorul de cuvânt al Bisericii ortodoxe a spus că nu.
„Nu, n-ar face vreun rău, depinde cine o predă și cum o predă. Aici intrăm într-o problemă, apropo de diversitatea sexuală inclusă ca noțiune în programele școlare. Vreau să fiu foarte clar: (…) există diversitate culturală, etnică și sexuală, fără îndoială, nu e un secret pentru nimeni că există și oameni care nu sunt heterosexuali. Nu asta e problema. Problema e cu ce umpli conținuturile acestea (…) Ea (n.red. – materia de educație sexuală) există și azi cu numele de „educație pentru viață”, dar depinde de conținuturi. Așa cum nu sunt de acord, ca teolog, ca subiectele de bacalaureat la religie să fie strict teologice, consider că un subiect la educația sexuală la bacalaureat nu ar trebui să fie un subiect care să implice noțiuni foarte ideologizate”, a spus Vasile Bănescu, conform sursei citate.
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Comentarii