Monday, September 26, 2022
Jurnalism corect


Președintele Iohannis participă la summit-ul extraordinar al NATO, de la Bruxelles

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 23 martie 2022

Președintele Klaus Iohannis va participa joi, 24 martie, la reuniunea extraordinară a șefilor de stat și de guvern din țările membre NATO, organizată la Cartierul General al NATO din Bruxelles. La această întrevedere va participa și Joe Biden, președintele Statelor Unite ale Americii (SUA).

Reuniunea este convocată în contextul agresiunii militare ilegale a Federației Ruse împotriva Ucrainei și al creșterii semnificative a riscurilor și amenințărilor la adresa securității regionale, europene și euroatlantice, informează miercuri, 23 martie, Administrația Prezidențială.

„În cadrul reuniunii, liderii aliați vor analiza impactul actualei crize asupra situației de securitate pe Flancul Estic al Alianței, inclusiv la Marea Neagră, precum și asupra întregului spațiu euroatlantic. Liderii NATO vor reitera angajamentul ferm pentru apărarea colectivă a aliaților și vor discuta măsurile pe care le va lua Alianța pentru a răspunde noului context de securitate, atât pe termen mediu, cât și lung, inclusiv pentru consolidarea Flancului Estic, precum și în pregătirea Summit-ului NATO de la Madrid din luna iunie.

Totodată, șefii de stat și de guvern vor discuta despre sprijinul acordat Ucrainei, precum și statelor partenere, în special Republicii Moldova, Georgiei și statelor din Balcanii de Vest. Reuniunea la nivel înalt va aborda, de asemenea, relațiile cu China, în contextul invaziei Rusiei în Ucraina”, explică sursa citată.

Șeful statului va milita pentru ca răspunsul comunității euroatlantice la agresiunea militară a Rusiei asupra Ucrainei să fie „ferm, coordonat, unitar și substanțial”. Un alt subiect extrem de important pentru țara noastră ce va fi reiterat de Iohannis este necesitatea consolidării consistente a posturii aliate de descurajare şi apărare pe Flancul Estic, în special la Marea Neagră.

„Președintele României va reafirma sprijinul țării noastre pentru suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei, pentru dreptul acesteia de a lua propriile decizii de politică externă și de securitate, precum și necesitatea ca NATO să continue sprijinul și asistența pentru Ucraina. Totodată, Președintele Klaus Iohannis va sublinia  susținerea României pentru cooperarea cu partenerii și importanța acordării de sprijin politic și practic acestora, având în vedere actuala situație de securitate.

La summit-ul NATO din 24 martie, care va avea loc în Bruxelles, va participa și Joe Biden, președintele SUA.

Ulterior, Președinția a transmis și că Iohannis va participa, în perioada 24-25 martie, la reuniunea Consiliului European care se va desfășura la Bruxelles.

„Agenda de discuții a Consiliului European vizează, în principal, evoluțiile de securitate din Ucraina, cu accent pe sprijinul acordat de către Uniunea Europeană Ucrainei în plan politic, financiar, material și umanitar. Vor fi abordate și modalitățile de sprijin în plan european a refugiaților ucraineni, facilitate de utilizarea mecanismului de protecție temporară.

Șefii de stat și de guvern vor agrea Busola Strategică, instrument care va asigura o ghidare la nivel strategic, pentru următoarea decadă, a acțiunilor în materie de securitate și apărare la nivelul Uniunii Europene”, potrivit Administrației Prezidențiale.

De asemenea, liderii europeni vor discuta aspecte legate de asigurarea securității aprovizionării cu energie la nivel european, pe fondul măsurilor de reducere a dependenței față de Rusia. Pe baza comunicărilor Comisiei Europene, vor fi abordate situația prețurilor la energie, măsurile de sprijin a categoriilor celor mai vulnerabile și de susținere, pe termen scurt, a mediului de afaceri.

De asemenea, vor mai fi discutate aspecte economice referitoare la consolidarea Pieței Interne, gestionarea pandemiei de COVID-19 şi relațiile externe ale Uniunii Europene, cu accent pe relația cu China şi situația politică din Bosnia şi Herțegovina.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW