Klaus Iohannis participă, joi și vineri, la Summitul Energiei Nucleare și la Summitul Euro, de la Bruxelles
Președintele României, Klaus Iohannis, va fi prezent în perioada 21-22 martie 2024 la Bruxelles, pentru a participa la Summitul Energiei Nucleare și la Summitul Euro în format extins.
Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, Summitul Energiei Nucleare, organizat de Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) și de Regatul Belgiei, joi, 21 martie 2024, la Bruxelles, are loc în contextul includerii istorice a energiei nucleare în acordul Conferinței ONU privind Schimbările Climatice (COP28) de la Dubai din 2023.
Evenimentul va oferi șefilor de stat și de guvern participanți ocazia de a-și împărtăși viziunea cu privire la rolul-cheie al energiei nucleare în atingerea neutralității climatice, securității energetice și dezvoltării economice. În cadrul Summitului, liderii vor adopta o Declarație, prin care se reafirmă angajamentul ferm pentru susținerea energiei nucleare ca parte a procesului global de limitare a schimbărilor climatice și pentru crearea de condiții favorabile sectorului nuclear prin promovarea inovației tehnologice, educarea forței de muncă și mai ales lărgirea accesului la finanțare publică și privată pentru energia nucleară.
Reuniunea Consiliului European va începe pe 21 martie cu o întâlnire de lucru alături de Secretarul General al Organizației Națiunilor Unite, António Guterres. Această întâlnire va fi dedicată discuțiilor despre starea geopolitică actuală și provocările globale, cu o atenție deosebită acordată situației din Orientul Mijlociu.
Liderii UE vor aborda o serie de subiecte cheie de pe agenda europeană și globală, inclusiv situația din Ucraina, securitatea și apărarea Uniunii Europene, extinderea UE, evoluțiile din Orientul Mijlociu, fluxurile migratorii, provocările din sectorul agricol european și aspecte referitoare la elaborarea viitoarei Agende Strategice a UE.
Se va purta o dezbatere detaliată despre situația din Ucraina, punând accentul pe menținerea sprijinului în multiple domenii, inclusiv în domeniul militar, ca urmare a recentului acord privind înființarea Fondului de Asistență pentru Ucraina în cadrul Facilității Europene pentru Pace.
Președintele Klaus Iohannis va sublinia angajamentul ferm al României față de Ucraina și va pleda pentru continuarea furnizării de asistență pe toate planurile, în special în domeniul umanitar și militar, și în ceea ce privește sprijinul pentru tranzitul cerealelor ucrainene, în funcție de necesități.
Dimensiunea de securitate şi apărare europeană va reprezenta un subiect central în cadrul discuțiilor liderilor UE, în contextul publicării recente de către Comisia Europeană a Strategiei privind industria europeană de apărare și a programului asociat de investiții în apărare. Președintele Klaus Iohannis va sublinia că România va participa activ și constructiv la efortul Uniunii privind consolidarea industriei europene de apărare.
Liderii UE vor avea o discuție cu privire la extinderea Uniunii Europene, în lumina ultimelor evoluții legate de prezentarea recentă de către Comisia Europeană a raportului de progres în privința Bosniei și Herțegovina și a actualizărilor privind progresele înregistrate de Ucraina și Republica Moldova în procesul de aderare la UE. Președintele României va pleda pentru avansarea rapidă a procesului de aderare la Uniunea Europeană pentru Ucraina și Republica Moldova, care au obținut progrese remarcabile în condiții extrem de dificile.
De asemenea, liderii europeni vor continua discuțiile pe marginea situației din Orientul Mijlociu, pe fondul situației umanitare tot mai grave din teren. Accentul va fi pus pe continuarea eforturilor UE privind sprijinul umanitar, pe identificarea de măsuri pentru a se evita escaladarea regională a conflictului și pe continuarea cooperării cu toți actorii internaționali și regionali relevanți în vederea identificării unei soluții sustenabile pe termen lung pentru conflictul din Orientul Mijlociu.
Totodată, vor fi abordate şi provocările din sectorul agricol european, în vederea identificării celor mai bune soluții pe termen scurt, mediu și lung, având în vedere importanța sectorului agricol pentru securitatea alimentară și autonomia strategică a UE.
Cu privire la viitoarea Agendă Strategică a Uniunii, liderii europeni vor avea un schimb de idei referitor la stadiul pregătirilor pentru finalizarea documentului, o dezbatere mai cuprinzătoare în acest sens urmând să aibă loc la următoarea reuniune a Consiliului European. Președintele Klaus Iohannis va menționa importanța obținerii unui acord în vederea definitivării documentului până la finalul primului semestru al acestui an și va exprima sprijinul României pentru continuarea reflecției în coordonatele stabilite la reuniunea de la Granada din 2023.
De asemenea, în cadrul Consiliului European este prevăzută și o discuție referitoare la progresele înregistrate pe toate dimensiunile de acțiune în domeniul migrației. România va evidenția, în acest sens, contribuția sa substanțială la protejarea frontierei externe a UE, inclusiv prin continuarea proiectului pilot derulat împreună cu Comisia Europeană la frontiera cu Serbia.
În cadrul Summitului Euro în format extins va fi discutată situația economică a Uniunii Europene, liderii urmând să aibă discuții cu privire la coordonarea politicilor în domeniu, în vederea creșterii rezilienței economiilor europene. Totodată, liderii vor mai aborda și aspecte legate de avansarea Uniunii piețelor de capital.
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Comentarii