Saturday, May 25, 2024
Jurnalism corect


Cristi Danileț vrea să fie judecător CCR: Nu aș spune „nu” dacă mi s-ar propune

By Matthew Garvey , in Justitie Stirile zilei , at 13 aprilie 2022

Cristi Danileț, suspendat din magistratură în urma unei decizii a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), a transmis, miercuri, 13 aprilie, că ia în calcul posibilitatea de a deveni judecător la Curtea Constituțională a României (CCR), în cazul în care i s-ar propune acest lucru.

Trei posturi de judecători la CCR se vacantează anul acesta. Se întâmplă din trei în trei ani. Nu aș spune „nu” daca mi s-ar propune. Mai ales că acum sunt liber de <<contract>>”, a scris Cristi Danileț, pe Facebook.

Judecătorul arată, în schimb, că o propunere în acest sens trebuie să vină de la trei instituții: Președintele, Senatul și Camera Deputaților.

Camera Deputaților a lansat, luni, procedura de înlocuire a lui Valer Dorneanu, președintele CCR, din funcția de judecător al Curții. Alte două mandate, ale judecătorilor Daniel Morar și Mona Pivniceru, urmează să expire pe parcursul anului.

Suspendat din magistratură

Judecătorul Cristi Dănileț a fost sancționat de Secția pentru judecători a CSM în materie disciplinară cu excluderea din magistratură, la jumătatea lunii decembrie.

Sancțiunea CSM vine în urma unor postări pe care judecătorul le-a făcut pe rețelele sociale. El s-a filmat în timp ce executa mișcări de karate sau când tunde un gard verde. Unele imagini au apărut pe Tik Tok.

Hotărârea adoptată de CSM a adus un val de critici la adresa instituției, în special din zona politică. Și președintele Klaus Iohannis a spus că i se pare „o decizie stranie”.

La scurt timp de la adoptarea deciziei, Comisia Europeană a transmis că urmărește cu îngrijorare ultimele evoluții legate de măsurile disciplinare luate împotriva judecătorilor români.

Recent, magistratul a cerut ca decizia CSM să fie suspendată până când se va judeca procesul excluderii, dar Curtea de Apel Alba Iulia a respins solicitarea lui Danileț.

Sursă foto: Inquam Photos / Liviu Florin Albei

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW