Monday, May 20, 2024
Jurnalism corect


CCR declară neconstituțională prevederea care permite DIICOT să continue cercetările în dosare disjunse, în care faptele nu sunt de competența parchetului

By Robert Madaianu , in Justitie Stirile zilei , at 8 iunie 2021

Curtea Constituțională a declarat că prevederea care permite Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) să păstreze un dosar disjuns, cu fapte care nu sunt de competența sa, nu respectă Legea Fundamentală. 

A admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că sunt neconstituționale dispozițiile art.11 alin.(3) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.78/2016 pentru organizarea și funcționarea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative”, este decizia CCR, de marți.

Articolul neconstituțional

Prevederea declarată neconstituțională este alin. 3 al art. 11 din OUG 78/2016.

În cazul în care dispune disjungerea în cursul urmăririi penale, procurorul din cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism poate continua efectuarea urmăririi penale și în cauza disjunsă”, potrivit CCR.

Impactul deciziei CCR

Specialiștii consultați de Main News au explicat că procurorii DIICOT nu vor putea păstra dosarele disjunse, dacă faptele pentru care s-a decis disjungerea nu e de competența parchetului.

Cum decizia CCR e valabilă pentru viitor, ar putea fi afectate unele dosare aflate pe rolul instanțelor sau cele aflate încă în urmărire penală, care ar trebui disjunse. O imagine mai clară va fi posibilă după redactarea motivării CCR.

O decizie identică, în cazul dosarelor disjunse în urma anchetelor DNA, a fost luată de CCR pe 6 aprilie.

Foto: Inquam Photos/ Alexandru Busca

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW