Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Kelemen Hunor, despre TGV București-Budapesta: Nu e ceva concret. Orban a propus tehnologia franceză

By Dragomir Georgiana , in Politic Stirile zilei , at 20 iulie 2023 Etichete: , , , ,

Realizarea trenului de mare viteză(TGV) București-Budapesta este un proiect doar discutat de oficialii români și maghiari, a precizat președintele UDMR, într-un interviu acordat RFI. La acest moment, „nu există ceva concret”, a menționat sursa aminitită, însă, cele două guverne iau în calcul implementarea acestui proiect în viitorul apropiat.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a propus pentru viitorul tren de mare viteză București-Budapesta tehnologia franceză, având în vedere că Franța deține recordul mondial la viteza unui astfel de mijloc de transport. Kelemen Hunor spune, însă, că ruta ar trebui să includă și Constanța, partea română fiind avantajată să aibă călători și în acest oraș.

Orban propunea să se gândească la o tehnologie europeană, cu francezii, fiindcă sunt cei mai buni în Europa și dacă ai găsit tehnologia, ai și parteneri care aduc tehnologia, e mai ușor să găsești și finanțare, dar asta înseamnă un orizont de timp de un deceniu, cel puțin, dacă suntem serioși și trebuie să fim. Nu se poate promite de la o zi la alta, fiindcă trebuie să faci proiectul, apoi trebuie să cauți tehnologie, finanțare, execuție, durează, dar dacă nu ai un deziderat, nu ai un proiect mare, sigur că nu se va realiza niciodată”, s-a exprimat președintele UDMR, Kelemen Hunor, pentru sursa citată.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a avut, miercuri, 19 iulie, o întâlnire informală cu omologul său de la București, înainte de a participa la „Școala de Vară” de la Băile Tușand. Așa cum reiese din imagine, au participat și ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu și Kelemen Hunor, liderul UDMR.

Reprezentanții UDMR nu fac parte din Guvernul Ciolacu. Ei au ieșit din coaliție, nemulțumiți că nu au putut să-și păstreze ministerele pe care le-au deținut înainte de rocada guvernamentală.

Prim-miniștrii celor două state au discutat despre investiții, spirjin în aderarea României la Schengen. Mai multe detalii, puteți citi aici.

Sursă foto: Facebook/Kelemen Hunor

 

 

Comentarii