Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Maia Sandu se întâlnește cu trimisul lui Vladimir Putin în Republica Moldova

By Vîrban Robert , in Politic Republica Moldova Stirile zilei , at 11 august 2021

Șeful adjunct al administrației prezidențiale ruse Dmitrii Kozak, principal responsabil al „dosarului” Republica Moldova, va ajunge, miercuri, 11 august, la Chișinău, unde va avea întrevederi cu președintele Maia Sandu, ministrul afacerilor externe, Nicu Popescu, și vice-ministrul pentru reintegrare Vladislav Kulminski. 

Dimitrii Kozak este primul oficial străin care ajunge la Chișinău, după instaurarea la putere a Partidului Acțiune și Solidaritate, al președintelui Maia Sandu.

Ministerul Afacerilor Externe de la Chișinău nu a oferit prea multe detalii privind scopul vizitei oficialului rus, limitându-se să precizeze că vor fi abordate temele prioritare ale agendei bilaterale.

Greșeala în care nu trebuie să cadă noua putere de la Chișinău

Chiar dacă nu există prea multe informații legate de această vizită, prezența ministrului pentru reintegrare, Vladislav Kulminski, pe lista oficialilor cu care se va vedea Dimitrii Kozak sugerează faptul că pe agenda discuțiilor va fi și procesul de reglementare a conflictului transnistrean. În ultimii ani, indiferent de culoarea politică a celor care s-au aflat la putere în Republica Moldova, s-au făcut cedări importante, pornind de la acceptarea formatului de negociere 5+2, unde Federația Rusă are statut de mediator în loc de parte în conflict, așa cum ar fi fost firesc, până la declanșarea negocierilor politice înainte ca trupele ruse staționate ilegal să se retragă și zona să fie demilitarizată. În același timp, există destule voci printre responsabilii statelor occidentale în regiune care susțin reglementarea acestui conflict prin conferirea unui statut special regiunii transnistrene, o soluție extrem de asemănătoare cu celebra federalizare din 2003, propusă chiar de Dimitrii Kozak și respinsă în ultimul moment de Chișinău. Astfel, mai mult decât în prezent, regiunea transnistreană ar cântări ca o piatră de moară pentru orice încercare a Republicii Moldova de apropiere/unire/integrare cu România, respectiv Uniunea Europeană.

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *