Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Judecătorii explică de ce l-au condamnat pe Daniel Dragomir la închisoare cu executare: Singura modalitate prin care poate înțelege gravitatea faptelor / Fostul ofițer SRI, negăsit la peste două luni de la sentință

By Robert Madaianu , in Justitie Stirile zilei , at 4 septembrie 2020 Etichete: , , ,

Judecătorii Curții de Apel București au motivat decizia de condamnare a lui Daniel Dragomir. Potrivit documentului consultat de Main News, fostul ofițer SRI a primit o pedeapsă cu executare pentru că, explică instanța, este singura modalitate prin care el poate înțelege cât de grave sunt faptele comise. La aproape trei luni de la condamnare, Dragomir nu a fost, încă, găsit, pentru a executa pedeapsa de trei ani și zece luni de închisoare.

”Curtea va dispune executarea acestei pedepse în regim de detenție apreciind că este singura modalitate în care inculpatul poate înțelege gravitatea faptelor săvârșite, iar extragerea acestuia din rândul colectivității și depunerea temporară în mediu carceral îl pot face să mediteze asupra a ceea ce se poate considera drept acceptabil într-o societate civilizată de la o persoană fizică ce a ocupat la un moment dat o funcție importantă într-o structură de securitate a statului român, care nu ar trebui să aibă printre preocupări traficarea influenței sale pe lângă funcționari publici, factori de decizie în aprobarea rambursărilor de TVA, sau în dispunerea unor controale fiscale, în scopul obținerii unei importante sume de bani de la o altă persoană fizică”, arată Curtea de Apel București.

Bani mulți la mijloc

Instanța a avut în vedere și sumele de bani despre care procurorii DNA au lansat acuzații.

”Trebuie observat și cuantumul ridicat al sumelor solicitate și primite, precum și faptul că inculpatul a inițiat activitatea infracțională cunoscând situația în care se găsea martorul denunțător, profitând de această situație și oferindu-și, fără a fi solicitat, ajutorul prin traficarea influenței sale în vederea rezolvării problemelor financiare ale societăților acestui martor”, se mai arată în motivare.

Totodată, magistrații susțin că astfel de fapte trebuie în mod obligatoriu să constituie un avertisment pentru societate în ansamblul său și trebuie reprimate și dezavuate în mod clar de către reprezentanții societății, pentru a constitui un exemplu clar pentru oricine ar considera că legile ” sunt mai prejos de propria lor persoană și nu li se aplică.”

Dragomir, condamnatul fugar

Fostul locotenent-colonel SRI, Daniel Dragomir, a fost condamnat la trei ani și zece luni de închisoare pentru corupție.

CITEȘTE ȘI: SURSE | Daniel Dragomir a fugit din România cu mașina pe la Arad cu o zi înainte de sentință

Dragomir a fost găsit vinovat de judecătorii Curții de Apel București într-un dosar penal în care a fost acuzat de DNA de fals în înscrisuri sub semnătură privată. Instanța i-a condamnat pe soții Dragomir și la plata a unui prejudiciu de peste un milion de lei și la plata cheltuielilor de judecată.

CITEȘTE ȘI: Ancheta spionării lui Kovesi continuă și după trimiterea în judecată a lui Daniel Dragomir: disjungere în cazul beneficiarilor operațiunii, rămași neidentificați | Cum erau alese țintele | Fostul ofițer SRI ar fi continuat demersul și după arestarea executanților

Sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *