Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Deputatul Cătălin Rădulescu, medic de profesie: Eu am înţeles că prin termoscanare deja se accesează toate datele personale

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 24 mai 2020 Etichete: ,

Deputatul Cătălin Rădulescu, cunoscut în spațiul public drept „Mitralieră”, medic de profesie, a avut a avut o luare de poziție controversată cu privire la măsurarea temperaturii persoanelor la intrarea în spațiile publice închise. Rădulescu spune că prin acest proces, pe care el îl numește „termoscanare” s-ar accesa datele personale ale cetățenilor.

Parlamentarul este contrazis de specialiștii din domeniu și de hotărârea Guvernului, în care se specifică că persoanelor nu li se pot reține datele personale după măsurarea temperaturii corporale.

„Eu am studiat şi ca medic chestiunea asta şi din punct de vedere al legalităţii şi a respectării drepturilor omului. Măsurarea temperaturii nu poate s-o facă decât un cadru medical.

Nu poţi să pui pe unul să măsoare temperatura, care n-are nicio specialitate medicală, nici măcar asistent medical nu e. Eu am înţeles că prin termoscanare deja se accesează toate datele personale, deci e fără acordul persoanei. Nu se respectă legea care îţi asigură dreptul la informaţii private.

Înţeleg că prin termoscanare facială deja în momentul ăla autorităţile respective monitorizează într-un fel sau altul orice fel de persoană din România, pentru că îţi ia datele. Pe de altă parte, orice răceală o să-ţi dea o temperatură mai mare fără să ai COVID.

Nu trebuie să ai COVID ca să ai 37,3. Eu, de exemplu, am avut pneumonie la un moment dat, altă dată bronşită cronică şi am făcut temperatură. Orice stare de gripă, viroză gripală îţi dă temperatură peste 37 de grade. Ca să interzici intrarea într-o locaţie a unui om să facă cumpărături pentru că are 37 de grade iarăşi este o prostie, deci este o încălcare a dreptului fundamental de mişcare.

Să vină cei de la o secţie de Poliţie să-l ridice şi să-l ducă la spital iar este îngrădirea unui drept, pentru că cel puţin omul ăla trebuie să meargă acasă. Dar din ce am înţeles de la ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, în momentul în care temperatura este peste 37,3 grade, prin termoscanare se anunţă o secţie de poliţie care vine şi te ridică. Toate astea trei la un loc reprezintă nişte încălcări grave.

Nu poate să existe o autoritate care să mă urmărească pe mine fără să aibă niciun fel de motiv să ştie în orice moment unde sunt, unde intru, de ce intru”, a precizat Rădulescu, potrivit Digi 24.

Rădulescu este contrazis de specialiști

În schimb, Președintele Societății Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, susține că la intrarea în magazine și instituții nu se face termoscanare, ci doar se măsoară temperatura.

„Nu e vorba de termoscanare. Este vorba de măsurarea temperaturii. Termenul utilizat de termoscanare induce nesiguranță celor care se tem că se găsește ceva la persoana care e investigată. Termoscanarea nici măcar nu are legătură cu aceste aparate de măsurat temperatura individual, sunt niște dispozitive de mari dimensiuni care măsoară temperatura pentru persoane care trec prin anumite culoare, gen aeroport, gări, instituții cu trafic mare de persoane. Termoscanarea nu se referă la măsurarea individuală a temperaturii.

Dacă folosim un termen mult mai simplu – măsurarea temperaturii de la distanță, o parte din neliniști o să dispară, lumea nu cred că o să-și închipuie că se poate obține altceva decât o temperatură corporală, care în mod normal e până la 37 grade. Trebuie să explicăm oamenilor. Una dintre principalele elemente pe care nu le luăm în considerare când luăm foarte multe decizii e să le pregătim înainte, să le explicăm oamenilor cu ce tip de aparate se face, dacă personalul a fost instruit. Trebuie să oferi informații, să dai încredere că nu li se întâmplă altceva decât că li se măsoară temperatura. Asta ar fi ordinea firească a lucrurilor, întâi să faci campanie de informare, apoi să iei decizia, de multe ori facem invers și ne gândim cum să reparăm lucrurile, probabil aici mai e încă de lucru”, a explicat Alexandru Rafila, conform Digi24.ro.

Raed Arafat: Deja există un curent care să convingă oamenii să refuze măsurarea temperaturii

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, susține că autoritățile au recomandat măsurarea temperaturii la intrarea în centrele comerciale și desființează mitul răspândit pe rețelele de socializare că doar personalul specializat poate folosi termometrele digitale. Arafat susține că oamenii trebuie să înțeleagă că este o precauție pentru propria lor siguranță.

„A apărut o problemă interesantă, adică o abordare interesantă, cu luatul temperaturii la intrare în anumite locuri, deja avem un curent pe rețelele de socializare și nu numai.  Astăzi am fost sunat pe numărul meu de către o persoană care a încercat să mă convingă că nu este corect să i se ia temperatura când intră, de exemplu, la unul dintre hipermarketuri, că au vrut să-i ia temperatura, ea nu vrea, n-au lăsat-o să intre.

Eu cred că trebuie să ne obişnuim cu acest lucru, adică îți ia temperatura de la distanță, nu te atinge, nu face nimic, doar că-ți ia temperatura. Dacă se afișează o temperatură peste 37,3 da, nu-ți se permite să intri, înseamnă că trebuie să consulți un medic. Este normal în faza asta. De ce? Pentru că dacă intri acolo, nu știi dacă ești bolnav, nu știi acest lucru sau, în cunoștință de cauză, intri cu febră înăuntru, în magazin, pui în risc viaţa altora. Această măsură este una foarte normală”, a spus Raed Arafat, care a precizat că „deja există un curent care să convingă oamenii să refuze acest lucru, să nu accepte,” a spus Raed Arafat.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Find More on on that Topic: mainnews.ro/deputatul-catalin-radulescu-medic-de-profesie-eu-am-inteles-ca-prin-termoscanare-deja-se-acceseaza-toate-datele-personale/ […]

  • … [Trackback]

    […] Read More Information here on that Topic: mainnews.ro/deputatul-catalin-radulescu-medic-de-profesie-eu-am-inteles-ca-prin-termoscanare-deja-se-acceseaza-toate-datele-personale/ […]

  • … [Trackback]

    […] Information on that Topic: mainnews.ro/deputatul-catalin-radulescu-medic-de-profesie-eu-am-inteles-ca-prin-termoscanare-deja-se-acceseaza-toate-datele-personale/ […]

  • … [Trackback]

    […] Info to that Topic: mainnews.ro/deputatul-catalin-radulescu-medic-de-profesie-eu-am-inteles-ca-prin-termoscanare-deja-se-acceseaza-toate-datele-personale/ […]

  • … [Trackback]

    […] Information to that Topic: mainnews.ro/deputatul-catalin-radulescu-medic-de-profesie-eu-am-inteles-ca-prin-termoscanare-deja-se-acceseaza-toate-datele-personale/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *