Judecătoare de la Tribunalul Suceava, reținută pentru luare de mită și deținere de droguri
O judecătoare de la Tribunalul Suceava a fost reținută joi, 12 octombrie, de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ). Magistratul, care avea pe rol rețelele unor traficanți de droguri, era la rândul său consumator. Femeia a fost reținută, fiind acuzată de mai multe infracțiuni grave, inclusiv folosirea informațiilor confidențiale, luarea de mită și complicitate la trafic de influență.
Conform comunicatului PÎCCJ, judecătoarea, care exercita funcția în cadrul Tribunalului Suceava, este suspectată că, în perioada noiembrie 2022, a dezvăluit informații nepublice legate de actele de urmărire penală și măsurile dispuse într-un dosar DIICOT. Aceste informații au fost furnizate unor terțe persoane, ceea ce a compromis investigația. De asemenea, se afirmă că judecătoarea a primit foloase necuvenite, precum bani, bijuterii și servicii, în legătură cu hotărârile pronunțate într-o cauză instrumentată de DIICOT – Serviciul Teritorial Suceava.
În plus, inculpata este acuzată de deținere de droguri în vederea consumului propriu și de punerea la dispoziție a locuinței sale pentru consumul de droguri de către alte persoane.
Potrivit ultimei declarații de avere, postată pe site-ul Agenției Naționale de Integritate(ANI), consultată de Main News, judecătoarea Ana Maria Chirilă deține împreună cu soțul său o casă de locuit în județul Sibiu și obține un venit lunar de peste 12.000 de lei, din activitatea de judecător la Tribunalul Suceava. Nu are depozite bancare, bijuterii, însă, a contractat trei credite, la trei bănci diferite, în valoare totală de 1 690 000 de lei. Activitatea soțului său nu este menționată, însă figurează în concediu paternal. Ana Maria Chirilă este judecător din 2013, judecă dosare penale și are trei copii.
În aceeași anchetă, procurorii au reținut și un alt inculpat, care este acuzat de dare de mită și complicitate la folosirea informațiilor confidențiale. Acesta este bănuit că a oferit beneficii inculpatei pentru a obține hotărâri favorabile într-un dosar în care era implicat pentru constituirea unui grup infracțional organizat, camătă și lipsire de libertate.
Parchetul a efectuat 12 percheziții domiciliare în această cauză și a audiat mai multe persoane în calitate de suspecți sau martori.
Cei doi inculpați vor fi prezentați în fața judecătorului de drepturi și libertăți pentru a decide asupra propunerii de arestare preventivă.
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Comentarii