Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Raed Arafat: Am mers pe măsuri de carantinare în primele 3 valuri. Lucrurile s-au schimbat

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 8 octombrie 2021

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), a explicat vineri, 8 octombrie, că măsura carantinării localităților mari, folosită de autorități în primele 3 valuri ale pandemiei de coronavirus, nu ar mai fi necesară și în valul 4, întrucât numărul persoanelor vaccinate și măsurile de protecție ar fi suficiente pentru a ține situația epidemiologică sub control.

Raed Arafat a fost întrebat în cadrul conferinței de presă susținută vineri la Ciolpani, la Centrul Național de Conducere și Coordonare a Intervenției (CNCCI), dacă ia în calcul carantinarea Bucureștiului, în condițiile în care Capitala a trecut vineri  de pragul de 12 cazuri de COVID-19 la mia de locuitori.

Noi am mers pe măsuri de carantinare înainte, și nu sunt singurul care zice asta, mai multe țări zic, am mers pe niște măsuri în primele 3 valuri (n.r. ale pandemiei de coronavirus), lucrurile s-au schimbat, avem mai multe persoane vaccinate, chiar dacă stăm doar cu 30-30 și ceva la sută de vaccinați, există posibilitate să lași niște activități funcționale, să nu le închizi, dacă se respectă regulile”, a declarat Raed Arafat.

Șeful DSU a precizat că o decizie de carantinare a Capitalei sau a unei localități cu un număr ridicat de locuitori ar trebui pusă în balanță cu impactul economic pe care ar putea să îl producă.

Dacă măsurile cu mască în aer liber unde e aglomerat, cu respectarea cine intră în zonele neesențiale, cine intră în restaurante, dacă aceste măsuri sunt respectate, putem să controlăm situația(…) Problema este că nu respectăm cu toții, nu generalizăm, dar nu respectăm cu toții și nu implementăm măsurile din regulamente și legi cu toții, sunt unii care nu sunt interesați să implementeze măsurile și râd de ele”, a explicat șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.

Legal vorbind, pentru a introduce o localitate în carantină, este nevoie de o propunere făcută de Direcțiile de sănătate publică (DSP), în baza unor punctaje ce au fost stabilite în luna aprilie, prin intermediul unui ordin de ministru, semnat de fostul secretar de stat Andreea Moldovan.

Nu se iau deciziile de o persoană, de 2, de 3, orice decizie trece prin mai multe mecanisme, trebuie să analizeze DSP, să facă punctajul, să ajungă la Institutul Național de Sănătate Publică, INSP să avizeze, să ajungă la Comitetul local pentru Situații de Urgență, acolo să se voteze, să agreeze lumea măsurile, apoi ajunge să fie semnat de șeful Departamentului pentru carantinare. Localitățile mari sunt mai multe care au incidențe care până acuma nu a venit nicio propunere pe ele, se fac punctajele, se fac analizele, când se decide, propunerea poate să vină și se semnează”, a explicat Raed Arafat.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *