Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Răsturnare de situație în cazul lui Novak Djokovic: Jucătorul de tenis a avut COVID-19 în decembrie

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 8 ianuarie 2022

Cel mai bun jucător de tenis din lume, Novak Djokovic, a avut COVID-19, acesta fiind motivul pentru care a primit o derogare în privința participării la Australian Open, în condițiile în care este nevaccinat. Avocații tenismenului susțin că Djokovic a avut un rezultat pozitiv la infecția cu COVID, în urma unui test PCR făcut în data de 16 decembrie 2021.

Amintim că autoritățile din Australia nu i-au permis lui Novak Djokovic să intre în țară, pentru a participa la Australian Open, după ce s-au confruntat cu un val de critici legate de excepția de la vaccinarea anti-COVID în cazul său.

Marți, tenismenul a precizat că ar fi primit o excepție medicală pentru a putea participa la Australian Open, doar că acest lucru a atras furia australienilor de rând, care s-au vaccinat în proporție de 91%, după lungi perioade petrecute în lockdown.

Deși Guvernul i-a interzis să intre în țară și i-a anulat viza, avocații jucătorului au reușit să îl plaseze pe Djokovic în carantină într-un hotel din Melbourne până luni, când va contesta decizia autorităților în instanță.

În documente depuse în instanță și analizate de BBC, avocații lui Djokovic arată că jucătorului i s-a acordat o viză temporară pentru a intra în țară și i-a fost acordată o „exceptare medicală de la vaccinarea împotriva COVID-19” de către Tennis Australia, din cauza infecției sale recente.

Când cazul va ajunge luni în instanță, se pare că avocații lui Djokovic vor spune că decizia de anulare a vizei a fost afectată de o varietate de „erori jurisdicționale”. Apărătorii tenismenului vor argumenta că nu au fost urmate procedurile corecte în anularea documentului – de exemplu, vor invoca dacă jucătorul a fost informat în mod corespunzător cu privire la decizia de a-i anula viza și dacă i s-a oferit oportunitatea legală de a răspunde acestei acțiuni.

Un alt argument cheie – arată documentele – va fi dacă oficialii de frontieră au interpretat greșit îndrumările privind ceea ce constituie un motiv medical pentru a nu fi vaccinat, cum este infectarea cu COVID-19. Persoanele care trec prin boală trebuie să aștepte câteva luni până se pot vaccina împotriva SARS-CoV-2, dacă doresc acest lucru, la recomandarea medicului.

Totuși, este prima oară când se află despre faptul că Novak Djokovic a fost infectat cu COVID-19, diagnostic confirmat cu un test PCR în data de 16 decembrie.

Totuși, în data d e 17 decembrie, arată CNN, Djokovic a postat pe Twitter imagini de la un eveniment la care a participat, fără însă să poarte mască sanitară. Jucătorul participase la o ceremonie în care a fost onorat cu propriile mărci poștale sârbe, în semn de recunoaștere pentru realizările sale.

Nu este clar dacă el știa că are COVID-19 când au fost făcute fotografiile.

Certificatul de scutire medicală a lui Djokovic a fost eliberat de două comisii medicale independente organizate de Tennis Australia, compania care organizează evenimentul, și statul australian Victoria.

Avocații săi au spus că tenismenul a fost ținut în Aeroportul Melbourne timp de aproximativ opt ore, în așteptarea verificării scutirii medicale, timp în care nu a comunicat foarte mult cu eii.

Momentan, Djokovic se află într-un centru de detenție, în prezent transformat în hotel de carantinare, unde se află refugiați care caută azil în Australia. Avocații săi au cerut ca sportivul să fie mutat într-un „loc de carantinare mai potrivit”, care să-i permită să se antreneze înainte de Australian Open.

Între timp, o altă jucătoare, Renata Voracova din Republica Cehă, s-a trezit și ea cu viza pentru Australia anulată, în ciuda faptului că a adus dovezi care atestă că a fost infectată cu COVID-19, înainte de Crăciun, a transmis guvernul ceh.

Voracova este ținută la același hotel de detenție pentru imigranți ca și Djokovic, Hotelul Park, tenismena catalogând locația drept „o închisoare”.

Foto: Facebook/ Novak Djokovic

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *