Sunday, May 19, 2024
Jurnalism corect


ISW: Kremlinul ar putea crea condițiile pentru o operațiune sub un drapel fals în Republica Moldova

By Vîrban Robert , in Război în Ucraina Republica Moldova Stirile zilei , at 24 februarie 2023 Etichete: , ,

Kremlinul pare să creeze condițiile pentru declanșarea unor operațiuni sub drapel fals în regiunea transnistreană a Republicii Moldova și la granița dintre Bielorusia și Ucraina, a avertizat Institute for the Study of War.

Situația de securitate devine tot mai tensionată în Republica Moldova, după ce regimul politic de la Chișinău și-a stabilit ca obiectiv aderarea la Uniunea Europeană, dar și o mai strânsă relație cu NATO.

Ministerul rus al Apărării a acuzat joi, 23 februarie, Ucraina că pregătește o „provocare armată”, inclusiv cu implicarea batalionului „Azov”, împotriva Transnistriei, teritoriu al Republicii Moldova aflat sub controlul Federației Ruse. Executivul de la Chișinău a infirmat imediat un astfel de scenariu.

În opinia analiștilor ISW, Kremlinul pare să stabilească condițiile pentru a organiza o operațiune sub steag fals în regiune transnistreană, ceea ce nu înseamnă însă că Putin intenționează să atace direct Republica Moldova pentru că în acest moment armata sa nu are această capacitate. Cel mai probabil, arată ISW, aceste mesaje venite dinspre Federația Rusă indică o escaladare a eforturilor sale continue de a submina Republica Moldova.

Operațiune sub steag fals la granița dintre Ucraina și Bielorusia

Comandamentul Operațional Nord al Ucrainei a observat deja convoaiele rusești cu echipament militar nemarcat și personal îmbrăcat în uniforme asemănătoare cu cele purtate de Armata ucraineană care se deplasau în zonele din apropierea graniței cu regiunea Cernihiv.

Potrivit ISW, Kremlinul ar putea pregăti atacuri sub steag fals pentru a împinge Bielorusia să intre în război, după declarația președintelui belarus Alexander Lukașenka din 16 februarie, potrivit căreia Bielorusia ar intra în război doar dacă va fi atacată de Ucraina.

Conform aceleași surse, un atac al bielorus sau rusesc asupra regiunilor din nordul Ucrainei este foarte puțin probabil, însă Kremlinul încearcă să forțeze mâna lui Lukașenka sau să acuza Ucraina de escaladarea războiului, subminând astfel sprijinul occidental

Potrivit ISW, o astfel de operațiune sub steag fals ar putea avea ca scop și fixarea forțelor ucrainene la granița de nord, într-un efort de a slăbi apărarea ucraineană în estul țării, dar și pregătirile pentru operațiuni de contraofensivă.

Serie de provocări în regiunea transnistreană

25 aprilie 2022 – Atac cu grenade asupra sediului așa-zisului minister al securității. Nicio persoană nu a fost rănită. Detalii aici.

25 aprilie 2022 – Explozii semnalate la aerodromul din Parcani. Pagube materiale minore.

26 aprilie 2022 – Două antene de comunicații din localitatea Maiak, raionul Grigoriopol, au fost distruse. Detalii aici.

27 aprilie 2022 – Trei focuri de armă au fost semnalate în apropierea depozitului de armament de la Cobasna. Detalii aici.

3 mai 2022 – Separatiștii de la Tiraspol anunță doborârea unei drone cu explozibili.

5-6 mai 2022 – Patru explozii ar fi avut loc în apropierea satului Vărăncău din raionul Rîbnița, la mică distanță de un fost aerodrom.

13 mai 2022 – Atacuri cu dispozitive incendiare asupra așa-numitului „Comisariat militar” și depozitului de combustibil al unei întreprinderi. Detalii aici

6 iunie 2022 – Atacuri cu grenade asupra unor vehicule ale „pacificatorilor” ruși. Nu s-au înregistrat victime sau pagube materiale.

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW