Monday, July 1, 2024
Jurnalism corect


Israelul acuză Spania că este de partea Hamas după acuzația de „genocid”

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 18 octombrie 2023 Etichete: , , ,

Mai mulți politicieni de stânga au cerut Madridului să îl trimită pe premierul israelian Benjamin Netanyahu în fața Curții Penale Internaționale, declanșând astfel o dispută diplomatică.

Israelul și Spania sunt implicate într-o dispută diplomatică după ce unii miniștri spanioli au fost acuzați de Israel că se află de partea Hamas în conflictul din Orientul Mijlociu, afirmație respinsă de Madrid, potrivit Al Jazeera. Disputa a apărut după ce politicieni spanioli de stânga din guvernul de coaliție au acuzat Israelul că se implică în „genocidul” poporului palestinian.

Ione Belarra, ministrul pentru drepturi sociale, care este și liderul Unidos Podemos, partenerul junior de extremă-stânga în guvernul de coaliție din Spania, a postat de mai multe ori pe rețelele de socializare în sprijinul Palestinei, criticând în același timp ocupația israeliană. Luni, 16 octombrie, ea a cerut Spaniei să îl aducă pe premierul israelian Benjamin Netanyahu în fața Curții Penale Internaționale pentru crime de război.

Ministrul spaniol al egalității, Irene Montero, a reluat acest apel, afirmând că același apel a fost făcut „în urmă cu câteva săptămâni în cazul lucrătorului umanitar spaniol ucis în războiul din Ucraina”. Montero a postat și pe rețelele de socializare, declarând:

„Încălcările dreptului penal internațional și crimele de război nu pot rămâne nepedepsite. Apărarea păcii și a drepturilor omului este astăzi cea mai urgentă sarcină a tuturor”.

Israelul, acuzații la adresa oficialilor spanioli

Ambasada israeliană din Madrid a afirmat într-un comunicat emis luni că unii miniștri spanioli, al căror nume nu a fost menționat, au trecut de partea grupării palestiniene Hamas, care a lansat în urmă cu mai bine de o săptămână o ofensivă mortală în Israel, care a luat prin surprindere întreaga lume și a declanșat un nou război major.

Ambasada a declarat că este „profund îngrijorător” faptul că „anumite elemente din cadrul guvernului spaniol au ales să se alinieze cu acest terorism de tip ISIS”. Oficialii israelieni, inclusiv Netanyahu, au declarat în mod repetat că „Hamas este ISIS” de la atacurile din 7 octombrie ale grupului. De asemenea, armata israeliană a afirmat că un steag ISIS a fost găsit la locul unui atac.

În total, peste 4.000 de persoane – inclusiv israelieni, palestinieni și unii străini – au fost ucise în 10 zile.

FOTO: Pixabay

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW