Saturday, June 15, 2024
Jurnalism corect


Cine este Valérie Pécresse, femeia care îl poate învinge pe Emmanuel Macron la alegerile prezidențiale din Franța

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 12 ianuarie 2022

Franța ar putea fi condusă de o femeie, în urma alegerilor prezidențiale programate în luna aprilie, iar aceea nu va fi, cel mai probabil, candidata extremei drepte Marine Le Pen. Ne referim la Valérie Pécresse, cea care în ultimul sondaj de opinie, dat publicității miercuri, 12 ianuarie, se situează umăr la umăr cu actual șef al statului, Emmanuel Macron, într-un eventual tur doi. 

Se anunță o luptă strânsă în cadrul alegerilor prezidențiale din Franța. Potrivit sondajului de opinie realizat de Elabe pentru BFMTV, L’Express și SFR, Emanuel Macron (23%) este singurul care ar avea „biletul” asigurat pentru turul doi. În schimb pentru cea de-a doua poziție este o luptă extrem de strânsă între Marine Le Pen (RN), Valérie Pécresse (LR) și fostul jurnalist Éric Zemmour. Niciun candidat de stânga nu ar depăși 10%, primul dintre aceștia fiind Jean Luc Melenchon, cotat la 9,5%. 

Sondajul ne arată și rezultatele unui eventual tur doi de scrutin, unde cu siguranță Macron nu ar vrea să se vadă contracandidat de Valérie Pécresse. În cazul unei „finale” între Macron și Pécresse, sondajul ne arată egalitate, cu o tendință de creștere pentru candidata dreptei tradiționale. Pe de altă parte, Macron și-ar păstra fotoliul de la Élysée, dacă în turul al doilea ar intra Marine Le Pen (54,5% – 45,5%) sau Éric Zemmour (63% – 37%).

Cine este Valérie Pécresse

În vârstă de 54 de ani, Valérie Pécresse și-a făcut ucenicia pe lângă fostul președinte Jacques Chirac și a devenit membru UMP (n.r. – actualul Les Républicains) în anul 2002. În același an a fost aleasă deputat în circumscripția Yvelines. Cinci ani mai târziu, Pécresse este realeasă în legislativ, însă avea să renunțe la această funcție pentru a ocupa fotoliul de ministru al învățământului superior și cercetării în guvernul Fillon. Din această postură elaborează o lege prin care dă mai multă autonomie universităților, cunoscută și Legea „Pécresse”, care generează proteste în campusurile universitare, care însă nu au împiedicat majoritatea de dreapta din Parlament să adopte acel act normativ. În anul 2015, a devenit președinte al Consiliului Regional Île-de-France, iar în iulie 2021 a fost realeasă în această funcție.

Valérie Pécresse este un politician de dreapta, cu idei de liberale în ceea ce privește sectorul economic. Principalii piloni ai programului său sunt legați de îmbunătățirea securității cetățenilor, oprirea migrației necontrolate și reformarea economiei.

În privința migrației, notează LCI, candidata republicană dorește stabilirea unor cote, în funcție de profesie și țara de origine, care să fie stabilite anual de Parlament, desființarea ajutoarelor sociale pentru străinii care nu locuiesc regulat pe teritoriul Franței, dar și suspendarea procesului de eliberare a vizelor, în cazul cetățenilor originari din state care refuză repatrierea migranților ilegali.

Pentru îmbunătățirea securității, arată sursa citată, Pécresse militează pentru instituirea unor pedepse minime în cazul celor care agresează oameni ai legii, dar și să înarmeze forțele de poliție municipale din localitățile de peste 5.000 de locuitori.

În sectorul economic, noteză LCI, candidata dreptei vrea renunțarea la programul de lucru săptămânal de 35 de ore, creșterea treptată a vârstei de pensionare de la 62 de ani la 65 de ani. În aceleași timp, Pécresse vrea majorarea cu 10% a salariilor nu mai mari de 2,2 ori decât venitul minim. Pentru a face acest lucru, vrea să reducă cheltuielile publice prin concedierea a 200.000 de bugetari, creând în același timp 50.000 de posturi în domenii precum educație, securitate și sănătate.

Notă: Sondajul de opinie a fost realizat pe un eșantion reprezentativ de 1.465 de persoane, datele fiind culese online în perioada 10 – 11 ianuarie 2022. Marja de eroare este de ±3%.

Sursa foto: Hospitality ON

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW