Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Începe procesul Sorinei Pintea / Instanța: DNA a strâns corect probele în dosarul fostului ministru al Sănătății

By Matthew Garvey , in Justitie Politic Stirile zilei , at 15 aprilie 2021

Tribunalul Cluj începe judecata în cazul fostului ministru al Sănătății, Sorina Pintea, acuzată de luare mită. Instanța a decis că procurorii Direcției Naționale Anticorupție au strâns corect probele din dosar. 

În temeiul art. 346 alin. 2 C.proc.pen. respinge cererile și excepţiile formulate de inculpata P.S.prin avocaţi aleşi cu privire la legalitatea administrării probelor, legalitatea efectuării actelor de urmărire penală şi legalitatea sesizării instanţei, invocate în legătură cu dosarul penal nr. 105/P/2020 al DNA – Structura Centrală. În temeiul art. 346 alin. 2 C.proc.pen. constată legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul nr. 105/P/2020 al DNA – Structura Centrală din 29.04.2020, legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală, în cauza privind pe inculpata P.S., trimisă în judecată sub aspectul comiterii infrac?iunii de luare de mită în formă continuată prev. de art. 289 alin. 1 C.pen. rap. la art. 6 din Legea 78/2000 cu aplicarea art. 35 alin. 1 C.pen.Dispune începerea judecăţii faţă de inculpata Pintea Sorina.Cu drept de contestaţie în termen de 3 zile de la comunicarea încheierii.Pronunţată în camera de consiliu, azi, 12 aprilie 2021”, este decizia Tribunalului Cluj.

Dosarul, plimbat între instanțe

Dosarul în care fostul ministru al Sănătății este acuzat de luare de mită a fost preluat, inițial, de Tribunalul București. Ulterior, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis ca dosarul să fie transferat la Tribunalul Maramureș.

„Stabilește competența de soluționare a cauzei privind pe inculpata Pintea Sorina în favoarea Tribunalului Maramureş, instanță căreia i se trimite dosarul. Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 03 februarie 2021”, se arata în minuta instanței supreme, din 3 februarie.

9 zile mai târziu, Curtea de Apel Cluj admitea cererea formulată de Sorina Pintea, iar dosarul a fost mutat la Tribunalul Cluj.

Pintea, acuzată de luare de mită

Sorina Pintea a fost trimisă în judecată pentru că ar fi primit, în două tranșe, sumele de 10.000 de euro și 120.000 lei, în legătură cu un contract la Spitalul Județean Baia Mare.

Potrivit procurorilor DNA, sumele reprezentau 7% din valoarea unui contract de achiziții publice pentru „proiectarea și executarea lucrărilor de amenajare bloc operator – sală chirurgie cardiovasculară și toracică și spații adiacente”, încheiat în anul 2019 de Spitalul Județean Baia Mare, cu o societate comercială.

De cealaltă parte, avocații Sorinei Pintea, care neagă acuzațiile, susțin că fostul ministru al Sănătății nu ar fi avut cunoștință despre suma de bani pe care procurorii Direcției Naționale Anticorupție au descoperit-o în biroul său.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *