Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Guvernul va acorda despăgubiri celor afectați de inundații. Câți bani primesc cei care au casele distruse de ape

By Dragomir Georgiana , in Stirile zilei , at 19 iunie 2023 Etichete: , , , ,

Persoanele afectate de inundații vor primi despăgubiri de la Guvern, din fondul de urgență, a transmis Marcel Boloș, ministrul Finanțelor. Ploile abundente din ulimele zile au  provocat inundații în nord-vestul țării, soldate cu sute de locuințe distruse. 

Conform primelor estimări, peste 400 de gospodării au fost afectate  în județul Dolj, în urma inundațiilor din ultimele două zile. Autoritățile menționează, însă, că  proprietarii  care nu au locuința asigurată în caz de dezastre(n.r. inundații, cutremure) primesc doar ajutoare de urgență, iar suma maximă pe care o poate primi un om afectat de inundații este de 7000 de lei.

În ceea ce-i privește pe proprietarii care au încheiat polițe de asigurare pentru locuințelor lor și au suferit pagube în urma inundațiilor, sumele pe care le pot primi cu titlu de despăgubire variază între  10.000 de euro pentru case din chirpici și 20.000 de euro pentru casele construite din materiale tratate termic. Evaluarea pagubelor se face printr-un raport al autorităților.

Cum se face evaluarea pagubelor

În baza documentelor emise de autoritățile competente din care să rezulte cauzele și împrejurările producerii sau apariției dezastrului natural – Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență (ISU), Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență (SVSU) / Comitetul Local pentru Situații de Urgență (CLSU) din cadrul Primăriei, Prefectură sau alte organe abilitate prin lege, (Administrația Națională de Meteorologie, Institutul Național de Cercetare –Dezvoltare pentru Fizica Pământului)  persoanele care au suferit pagube în urma inundațiilor trebuie să facă dovada că proprietatea le aparține sau este închiriată. În cazul celor care sunt asigurați deja în caz de dezastru, nu mai este necesară transmiterea dovezii de proprietate, aceasa regăsindu-se în Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID).

Cum funcționează asigurarea împotriva dezastrelor

Polița de asigurare a locuințelor împotriva dezastrelor este obligatorie și prevede  protejarea locuințelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren și inundațiilor. Mai exact, este documentul care atestă încheierea contractului de asigurare a locuinței între proprietar și asigurator, în temeiul căruia acesta din urmă se obligă să plătească asiguratului o despăgubire totală sau parțială pentru daunele materiale suferite de locuință ca urmare a producerii unui dezastru.

Pentru perioada 15.07.2022-14.07.2023, PAID a achiziționat un program de reasigurare cu o capacitate de 1.000.000.000 EURO pentru riscurile de cutremur, inundații și alunecări de teren, având o reținere proprie maximă de 11 milioane EURO pentru riscul de cutremur și 9 milioane EURO pentru riscurile de inundații. Conform datelor din PAID, în județul Dolj, doar  14,5% dintre proprietari au polițe de asigurare pentru dezastre.

Duminică, 18 iunie, Guvernul României a aprobat o Hotărâre de Urgență privind distribuirea unor ajutoare alimentare celor afectați de inundații.

CITEȘTE ȘI:  Zeci de locuințe inundate, după ploile abundente. Ce face Guvernul pentru a preveni inundațiile

Sursă foto: Facebook Apele Române

 

Comentarii