Thursday, May 2, 2024
Jurnalism corect


Zeci de locuințe inundate, după ploile abundente. Ce face Guvernul pentru a preveni inundațiile

By Dragomir Georgiana , in Stirile zilei , at 30 mai 2023 Etichete: , , , , , , , , , ,

Zeci de case, curți, subsoluri și străzi au fost inundate luni după-amiaza în urma ploilor torențiale. Potrivit IGSU, au fost afectate în total 16 localități din șase județe, informează Inspectoratul pentru Situații de Urgență(ISU). 

Pompierii militari au acționat luni după-amiaza în sprijinul cetățenilor și al autorităților locale pentru înlăturarea efectelor produse de vremea nefavorabilă.

Astfel, au fost afectate 16 localități din 6 județe: Arad, Bihor, Caraș-Severin, Gorj, Timiș și Vâlcea.

Pompierii au intervenit pentru evacuarea apei din 10 case, 50 curți, 15 străzi și 17 subsoluri, precum și pentru degajarea a doi copaci. Opt autoturisme au fost avariate în urma acestor evenimente, transmite ISU.

Vremea rea se menține. Ce face Guvernul României pentru a preveni inundațiile

Potrivit ANM, sunt așteptate precipitații abundente și astăzi, 30 mai.

În județele Caraș-Severin, Timiș, Hunedoara și Arad vor fi averse torențiale și grindină. Local, cantitățile de apă vor fi de 40…70 l/mp (în intervale scurte de timp, de până la 1 – 3 ore), spun meteorologii. Aproape, an de an, ori de câte ori sunt ploi abundente, România se confruntă cu inundații masive. Ministerul Mediului este autoritatea care trebuie să evalueze riscul de inundații din țara noastră. De cele mai multe ori, sunt alocați bani din Fondul de Urgență pentru acoperirea daunelor provocate de inundații, nu din „capitole” special prevăzute pentru prevenirea inundațiilor.

Potrivit informațiilor oferite de Ministerul Mediului, recent, Guvernul a aprobat suma de 41,65 milioane de euro pentru dotarea celor 11 Administrații Bazinale de Apă din subordinea Administrației Naționale „Apele Române” (ANAR). Acestea vor primi utilaje și echipamente (inclusiv drone cu senzori) de monitorizare și intervenție în caz de inundații, poluări și accidente la lucrările hidrotehnice. Banii sunt, însă,  alocați prin PNRR (Planul Național de Reziliență și Redresare), nu din fonduri guvernamentale.

Sursă foto: ISU

Comentarii