Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Guvernul Orban urmează să-și angajeze răspunderea pentru alegerea primarilor în două tururi-SURSE

By Tudor Alexandru , in Politic Stirile zilei , at 16 ianuarie 2020 Etichete: , , , ,

Guvernul Orban ar urma să-și angajeze răspunderea în Parlament pentru revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin și nu pe varianta unei ordonanțe de urgență, așa cum s-a vehiculat, conform surselor mainnews.ro. 

Premierul Ludovic Orban a declarat, miercuri seara, că analizează posibilitatea adoptării unei ordonanțe de urgență pentru alegerea primarilor în două tururi.

După ședința Comitetului Executiv al PSD de marți, Marcel Ciolacu a spus că social-democrații vor trimite o scrisoare Parlamentului și Comisiei Europene în care vor semnala faptul că Guvernul face abuz și vrea să schimbe legile electorale prin faptul că se dorește revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

Alegerile anticipate, miza Guvernului PNL/ Angajarea răspunderii ar duce la alegeri organizate mai devreme

Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege, potrivit articolului 114 din Constituția României.

Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege, a fost votată în condiţiile articolului 113.

Dacă Guvernul nu a fost demis potrivit alineatului 2, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat, iar aplicarea programului sau a declaraţiei de politică generală devine obligatorie pentru Guvern.

În cazul în care Preşedintele României cere reexaminarea legii adoptate potrivit alineatului, dezbaterea acesteia se va face în şedinţa comună a celor două Camere.

În cazul în care Guvernul cade în urma angajării răspunderii și un al doilea Guvern nu este investit, președintele poate dizolva Parlamentul și declanșa alegeri anticipate.

sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Read More on that Topic: mainnews.ro/guvernul-orban-urmeaza-sa-si-angajeze-raspunderea-pentru-alegerea-primarilor-in-doua-tururi-surse/ […]

  • … [Trackback]

    […] There you will find 9765 additional Info to that Topic: mainnews.ro/guvernul-orban-urmeaza-sa-si-angajeze-raspunderea-pentru-alegerea-primarilor-in-doua-tururi-surse/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *