Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Ministerul Transporturilor a emis autorizația pentru construirea magistralei de metrou spre Băneasa

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 13 decembrie 2023

Ministerul Transporturilor a emis miercuri autorizația pentru construirea secțiunii 1 Mai – Tokyo (Complex Băneasa), parte a Magistralei 6, cea care va asigura legătura reţelei de metrou cu Aeroportul Internaţional Henri Coandă.

În lungime de 6,6 km, viitoarea secțiune de metrou ar trebui să aibă șapte stații: 1 Mai (existentă), Pajura, Expoziţiei, Piaţa Montreal, Gara Băneasa, Aeroport Băneasa, Tokyo.

Contractul a fost semnat, în martie 2022, cu turcii de la Alsim Alarko, termenul de realizare fiind de 4 ani, din care 3 ani reprezintă execuția lucrărilor. Valoarea înțelegerii este de 1,2 miliarde lei fără TVA.

În prezent, Alsim Alarko derulează în România lucrările la loturile 1 și 2 ale autostrăzii A0 Centura București Sud, unde înregistrează întârzieri importante. Între timp, Metrorex trebuie să găsească un constructor și pentru execuția lucrărilor finisajelor, sistemelor de automatizare și, nu în ultimul rând, noi rame.

Nu se știe deocamdată cu exactitate când vor începe lucrările. Constructorul din Turcia a adus în luna septembrie primul TBM (Tunnel Boring Machine), utilajul destinat să excaveze tunelurile. „Cârtița” cântărește nu mai puțin de 726 tone și are un diametru de 6,57 metri.

Cea de a doua secțiune, de la stația Tokyo la Aeroportul Henri Coandă, va avea o lungime de 7,6 km și șase stații în componență. Contractul a fost încheiat, în luna mai 2022, cu Asocierea Gülermak (Turcia) – Somet (România) pentru 1,27 miliarde lei, fără TVA. Termenul de execuție este de 4 ani. În prezent se lucrează la proiectare.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii