Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Gafă de proporții a lui Marcel Ciolacu la Chișinău. Cum a susținut liderul PSD teza rusă a „neutralității”

By Vîrban Robert , in Politic Război în Ucraina Republica Moldova Stirile zilei , at 6 iunie 2022

Prevăzută în articolul 11 din Constituție, noțiunea de neutralitate a Republicii Moldova este tot mai des instrumentată în discursurile propagandistice ale liderilor politici pro-Kremlin, cu largul concurs al proeuropenilor, în scopul de bloca orice parcurs pro-occidental (NATO și UE) al statului, dar și de împiedica creșterea capacităților de apărare. 

Această teză pleacă de la falsa idee că NATO și UE sunt organizații militare ofensive. În realitate, Alianța are rol strict defensiv, consfințit prin Tratat. La rândul său, UE este o organizație politică și economică de cooperare la nivel european, încercările de constituire a unei armate proprii având exclusiv rol defensiv. Prin urmare, dacă Republica Moldova ar alege să adere la aceste organizații, nu ar încălca în niciun fel principiul neutralității.

Însă asta nu este tot. Promotorii „neutralității”, în varianta sa rusească, susțin că Republica Moldova nu ar trebui nici măcar să își dezvolte capacitățile de apărare, cum ar fi înzestrarea Armatei și pregătirea personalului militar, pentru că ar încălca Constituția. Nicăieri legea fundamentală a Republicii Moldova nu prevede că statul nu se poate apăra de agresiuni militare externe.

Ciolacu promovează teza rusă

Prezent luni, 6 iunie, la Chișinău, președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a susținut că Republica Moldova nu are nevoie de ajutor militar, având în vedere statutul său de „neutralitate”.

„Cred că Republica Moldova nu are nevoie de un ajutor militar. Din câte cunosc eu, Constituţia Republicii Moldova oferă o neutralitate. În schimb, este nevoie de securizarea frontierelor, lucru benefic pentru întreaga Europă şi aici cred că este o zonă în care România trebuie să se implice şi mai mult alături de Republica Moldova. Ca să fiu mai exact, cu adevărat România este un scut pentru Republica Moldova şi aşa trebuie să fie”, a afirmat Ciolacu, într-o conferinţă de presă la sediul Parlamentului de la Chişinău, citat de Agerpres.

Același lucru, spus și de Dodon

La începutul lunii mai 2022, pe fondul tensiunilor tot mai mari de la granițele Republicii Moldova și în raioanele din stânga Nistrului, aflate sub ocupația Federației Ruse, președintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat, la Chișinău, că Uniunea Europeană va oferi forțelor armate moldovene echipamente militare, cât și sprijin pentru combaterea atacurilor cibernetice și dezinformării.

Doar câteva minute mai târziu, fostul președinte, Igor Dodon, unul dintre clienții lui Vladimir Putin cât timp s-a aflat în funcție, în prezent arestat la domiciliu, a susținut că Republica Moldova nu ar trebui să își dezvolte capabilitățile de apărare, invocând așa-zisa „neutralitate”.

„În situația când Moldova are nevoie mai mult ca oricând de suport pentru a susține populația, oamenii de afaceri, pe toți cei care suferă de crizele economice, energetice și sociale, care s-au abătut asupra țării, europenii ne propun armament. Birocrații europeni ne propun să ne înarmeze. Pentru ce? Pentru ca tinerii noștri să moară pe câmpul de luptă, urmând interesele Uniunii Europene și ale NATO? Mulțumim pentru ‘ajutor’ și pentru ‘sfaturi prețioase’, partenerilor de la Vest. Moldova are nevoie azi de mijloace financiare pentru investiții în economie, drumuri, infrastructura socială, medicină și educație, nu de arme, de la care să fie omorâți puținii tineri care ne-au mai rămas în țară. Moldova este o țara neutră, vrea pace, nu geopolitică de război”, a scris Igor Dodon, pe pagina sa de Facebook.

Sursa foto: Facebook / Marcel Ciolacu

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW