Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


Acuzații de corupție cu ramificații până în România lansate de avocatul lui Trump pentru candidatul democrat Joe Biden/ Fiul oficialului, legături cu Puiu Popoviciu

By Madalina Balaceanu , in Stirile zilei , at 7 octombrie 2019 Etichete: , ,

Avocatul personal al președintelui Donald Trump a vorbit la postul TV Fox News despre o parte dintre afacerile pe care Hunter Biden, fiul fostului vicepremier al SUA, le-ar fi avut în România cu afaceristul condamnat, Puiu Popoviciu, și a promis că va veni cu dezvăluiri.

În luna mai, publicația The New York Times a publicat un articol în care spunea că Hunter Biden era una dintre țintele președintelui Donald Trump, fiind atacat, în primul rând, pentru afacerile sale care de multe ori au presupus ocuparea unor funcții care s-au intersectat cu cariera politică a tatălui său. Una dintre pozițiile ocupate a fost cea de consilier a omului de afaceri român, Puiu Popoviciu.

Potrivit publicației americane, Hunter Biden a fost consilierul afaceristului fugar, Puiu Popoviciu, ale cărui afaceri au devenit subiectul unei anchete, deschisă într-o perioadă în care SUA și aliații său puneau presiune pe statul român pentru a lua măsuri de combatere a corupției. Ancheta s-a încheiat cu condamnarea omului de afaceri român la închisoare.

Ulterior, Fox News a scris despre relația lui Hunter Biden cu Gabriel Popoviciu, pe care l-a numit un om de afaceri român, care a devenit unul dintre cei mai bogați oameni din România și care a fost anchetat de autorități privind afacerile sale din domeniul imobiliar. De asemenea, în același articol, Fox News a scris și faptul că avocatul Rudy Giuliani a fost criticat, la rândul său, fiindcă „i-a oferit consiliere juridică lui Puiu Popoviciu”.

Condamnarea lui Puiu Popoviciu

Omul de afaceri român, Puiu Popoviciu, este dat în urmărire internațională, după ce a fost condamnat definitiv, în 2017, la 7 ani de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu și dare de mită în dosarul Ferma Băneasa, în care erau vizate fapte legate de tranzacționarea la un preț subevaluat a unui teren de 224 de hectare de la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară (USAMV) București, prin care s-au produs pagube de peste 335 de milioane de lei statului și aproape 620 de milioane de lei universității.

În rechizitoriu întocmit de către procurorii DNA, se arată că în perioada 2000-2004, Ioan Niculae Alecu, beneficiind de sprijinul omului de afaceri Popoviciu, „în baza unui contract încheiat cu încălcarea prevederilor legale”, a făcut posibilă aducerea unui teren de 224 de hectare, aparținând domeniului public al statului, ca aport în natura la capitalul social al SC Băneasa Investments SA, societate controlată de către Gabriel Popoviciu.

„In conditiile in care terenul respectiv (ferma Baneasa) se afla in proprietatea publica a statului, conform legii, nu putea sa faca obiectul vreunei tranzactii si, in plus, a fost in mod vadit subevaluat. In momentul constituirii ca aport la capitalul social al SC Baneasa Investments S.A., terenul a fost evaluat la valoarea de 1 USD/mp, in timp ce valoarea de piata de la acea data era de aproximativ 150 euro/mp. Terenul se situeaza in partea de nord a orasului Bucuresti, se invecineaza cu DN1 Bucuresti-Ploiesti, iar pe acest teren s-au construit puncte de lucru si sediile unor importante societati comerciale”, au scris procurorii în rechizitoriu.

Dezvăluirile avocatului Rudy Giuliani

Avocatul personal al președintelui Donald Trump, Rudy Giuliani, a spus la televiziunea preferată a oficialului american că deține informații despre afaceri ilegale pe care fiul lui Joe Biden le-ar avea în România, însă, nu a dat mai multe detalii.

„Avem multe dezvăluiri. Încă n-am ajuns la România. Stați să vedeți când ajungem la România. Uitați ce mă preocupă: omul e un escroc, un mare escroc și și-a bătut joc de Statele Unite”, a declarat Rudy Giuliani.

Reacția vine în urma acuzațiilor unui denunțător anonim asupra lui Donald Trump, despre care spune că a făcut presiuni asupra președintelui Ucrainei pentru a obține informații compromițătoare despre Joe Biden și fiul acestuia.

Scrisoarea avocatului american, critici pentru DNA

În luna august 2018, Rudy Giuliani a semnat o scrisoare adresată președintelui român Klaus Iohannis în care critica metoda de lucru a Direcției Naționale Anticorupție și spunea că în lupta anticorupție din România există niște derapaje și că se comit niște abuzuri.

Ulterior, Giuliani a recunoscut că a fost plătit de o firmă de consultanță internațională pentru a-i trimite scrisoarea președintelui român. Statul american s-a delimitat de acea scrisoare.

Avocatul a spus că scrisoarea „s-a bazat pe un raport” pe care l-a făcut și care a fost realizat de fostul director FBI, Louis Freeh, cel care conducea Freeh Group International Solution, firma de lobby despre care a spus că „îmi plătește onorariile”.

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW