Saturday, April 27, 2024
Jurnalism corect


Fraudă în numele eMag. Cum sunt păcăliți românii să furnizeze datele cardului FOTO

By Dragomir Georgiana , in Stirile zilei , at 25 august 2023 Etichete: , , ,

Pagina de Facebook a platformei de comerț online eMag a fost clonată de către o companie străină care pretinde că oferă servicii de găzduire a domeniilor web, cu sediul în Cipru, au confirmat reprezentanții eMag, pentru Main News. 

Sub forma unei reclame sponsorizate pe Facebook, sub egida „eMag România”(n.r. foto), se menționează că poate fi achiziționat la prețul de doar 9, 90 lei telefonul iPhone 14 Pro. Astfel, oamenii sunt direcționați prin intermediul unui link prin care se face plata cu cardul și se extrage suma de 2 euro. Ulterior, pe extrasul tranzacției apare numele comerciantului „Yourinstahelp.com Limassol”. La scurt timp, pe adresa de mail a clientului care a crezut că a plasat comanda pentru iPhone 14 Pro, este trimis un mail din partea „support@blogzone.io”, prin care anunță că oferă acces la servicii web în baza unui „abonament”.

Așa arată campania despre care eMAG spune că e frauduloasă. Sursă foto: Redacția

Despre această situație, reprezentanții Serviciului Relații cu clienți eMAG au menționat, pentru Main News, că „primele verificări arată o fraudă și îi îndeamnă pe clienți să nu furnizeze datele cardului sub nicio formă prin intermediul acestei „campanii” care apare pe Facebook”.

Cei care au apucat să se înscrie în campania frauduloasă menționată mai sus pot apela la băncile care au emis cardul să blocheze de urgență tranzacția, spun reprezentanții eMAG.

Compania eMAG a mai fost păgubită. Au intervenit procurorii

În trecut, platforma eMAG a mai fost victima hackerilor și a apelat chiar la DIICOT. Mai exact, compania eMAG

a fost păgubită cu suma de 80 000 de lei, de către o grupare specializată în fraude informatice, potrivit surselor Main News. Procurorii DIICOT au făcut percheziții în București, Mehedinți și Timiș, în căutare de probe. Ei au ridicat mai multe dispozitive care ar fi fost utilizate la fraudă informatică și furt.

Potrivit DIICOT, membrii grupării își însușeau în mod nelegal coletele direct din easybox(n.r. loc de ridicare a coletelor, pus la dispozție de emag)

„În mod coordonat, membrii grupului, au realizat comenzi online, de aparatură electronică de valoare mare, cu plata ramburs la ridicarea coletelor din easybox. Imediat după expirarea perioadei de păstrare de 36 de ore, au accesat fără drept aplicaţia informatică destinată curierilor şi prin generarea de coduri QR au deblocat cușetele însușindu-și coletele. Prejudiciul cauzat unei societăți comerciale, prin accesare a patru lockere situate pe raza județului Timiș se ridică la aproximativ 80.000 de lei.
În noaptea de 11/12 04.2023, organele de cercetare penală au prins în flagrant, în municipiul București, trei dintre membrii grupului în timp ce, folosind ilegal aplicația informatică dedicată curierilor, ridicau colete cu aparatură electronică ( telefoane mobile de ultimă generație, ceasuri smart, căști audio, camere video și cartele telefonice), în valoare de aproximativ 80.000 de euro”, a transmis DIICOT.

Sursă foto: profit.ro 

 

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW