Friday, March 29, 2024
Jurnalism corect


Guvernul va lua noi măsuri privind șomajul tehnic: De această indemnizație vor beneficia și avocații și impresarii

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 15 aprilie 2020 Etichete: , , ,

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de miercuri un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care acordă dreptul la indemnizaţia de şomaj tehnic şi altor categorii de persoane. De asemenea, pe ordinea de zi se regăsește un memorandum pentru sprijinirea proiectelor mari de cercetare în domeniul sănătăţii.

În contextul în care activitatea Instanțelor de judecată este redusă la minimum posibil pe fondul măsurilor de prevenire a răspândirii COVID-19, breasla liberală a avocaților este serios afectată. În acest sens Guvern a inclus pe ordinea de zi a ședinței de miercuri un proiect de Ordonanță de Urgență prin care și avocații să fie sprijiniți cu plata șomajului tehnic.

„De măsurile prevăzute la alin (1) beneficiază și avocații care întrerup activitatea total sau parțial ca urmare a efectelor coronavirusului SARS-CoV-2, pe perioada stării de urgenţă instituite prin Decretul nr. 195/2020 privind instituirea stării de urgenţă pe teritoriul României, cu respectarea obligației prevăzute la art. X alin (6) din Ordonanţa de urgență a Guvernului nr 29/2020 privind unele masuri economice și fiscal bugetare”.

De asemenea, impresarii artistici vor beneficia de o indemnizație similară, după ce toate concertele, spectacolele și alte activități de acest tip au fost anulate.

„De indemnizația prevăzută la alin.(1) beneficiază și persoanele care lucrează în baza unui contract de furnizare de servicii încheiat în baza dispozițiilor Legii nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările ulterioare, personalul tehnic din instituţiile de spectacole sau concerte, prevăzut de art. 12 din Ordonanța Guvernului nr.21/2007 privind instituţiile şi companiile de spectacole sau concerte, precum și desfășurare a activității de impresariat artistic.”

Pe ordinea de zi se mai regăsește și un memorandum care prevede stabilirea unor măsuri pentru sprijinul proiectelor mari de cercetare în domeniul sănătăţii, care să ia în calcul, între altele, construirea unei infrastructuri de cercetare în scopul asigurării producţiei de vaccinuri necesară la nivel naţional şi internaţional având în vedere posibilitatea apariţiei în orice moment a unei pandemii cu virus gripal.

„Oportunitatea unui prim proiect care să presupună o astfel de infrastructură de cercetare este legată, în principal, de creșterea acoperirii vaccinale la nivel național și regional până la nivelul minim recomandat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) pentru fiecare vaccin, prin dezvoltarea unei platforme comune de colaborare între autorități, medici și cercetători, organizații internaționale cu experiență în domeniu, reprezentanți ai companiilor din domeniu, precum și alți factori interesați. Construirea acestei infrastructuri va avea drept scop producția de vaccinuri necesară la nivel național și internațional având în vedere posibilitatea apariției în orice moment a unei pandemii cu virus gripal”, se arată în nota de fundamentare.

În legătură cu rectificarea bugetară, premierul Ludovic Orban a declarat marți că ordonanţa de urgenţă aferentă va fi pe masa Guvernului până la finele acestei săptămâni.

Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW