Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Forţele Navale anunţă că execută permanent misiuni de monitorizare în Marea Neagră pentru identificarea minelor marine

By Ana Teșcan , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 17 august 2023 Etichete: , ,

Forțele Navale Române au transmis joi, 17 august, că desfășoară operațiuni continue de monitorizare în Marea Neagră, având ca scop identificarea și neutralizarea minelor marine aflate în derivă. Începând de la declanșarea conflictului din Ucraina în februarie 2022, Forțele Navale Române au reușit să neutralizeze cinci mine marine, provenind din zona de nord a Mării Negre.

În comunicatul emis de Forțele Navale, se menționează că operațiunile de monitorizare și neutralizare a minelor marine sunt executate cu regularitate în apropierea litoralului românesc. Aceste acțiuni au fost adaptate rapid la noile condiții de securitate create de războiul din Ucraina, având scopul de a face față diverselor amenințări în spațiul maritim și de a contribui la securitatea colectivă a Alianței Nord-Atlantice.

„Forţele Navale Române execută, în mod sistematic, acţiuni de cercetare a spaţiului maritim din proximitatea litoralului românesc, în vederea identificării pericolelor de navigaţie, în special, minele marine aflate în derivă, provenite din zona de nord a Mării Negre. Planurile de activităţi şi procedurile operaţionale ale Forţelor Navale Române au fost adaptate rapid la situaţia actuală de securitate, odată cu declanşarea războiului din Ucraina în luna februarie a anului 2022, pentru a răspunde eficient la un mediu divers de ameninţări în spaţiul maritim, contribuind astfel la asigurarea securităţii colective a Alianţei Nord-Atlantice”, se arată într-un comunicat al Forţelor Navale.

Alături de Forțele Navale Române, alte structuri din sistemul național de apărare sunt implicate în aceste operațiuni de monitorizare, având atribuții similare. De asemenea, partenerii din cadrul Alianței Nord-Atlantice, precum Franța, Statele Unite ale Americii și Turcia, contribuie la eforturile de monitorizare prin misiunile efectuate cu avioane de patrulare maritimă.

„Prin rotaţie, navele militare maritime şi elicopterele Puma Naval au planificate activităţi de cercetare, pentru detectarea şi limitarea pericolului de mine şi pentru asigurarea siguranţei navigaţiei a tuturor navelor aflate în tranzit către şi dinspre porturile româneşti de la Marea Neagră”, au mai menţionat Forţele Navale. Alături de Forţele Navale Române, în desfăşurarea permanentă de acţiuni conjugate de monitorizare a zonei de responsabilitate a României participă şi alte structuri din sistemul naţional de apărare, cu atribuţii în acest domeniu, precum şi partenerii din Alianţa Nord-Atlantică (Franţa, Statele Unite ale Americii şi Turcia), prin misiunile executate de aceştia cu avioanele de patrulare maritimă”, au mai transmis Forţele Navale.

Zona de responsabilitate maritimă a Forțelor Navale Române include apele teritoriale, zona contiguă și zona economică exclusivă din Marea Neagră, cu o suprafață aproximativă de 30.000 km², ceea ce înseamnă de două ori mai mult decât suprafața Dobrogei.

Amintim că o explozie puternică s-a produs în dimineața zilei de luni, 14 august, în apropierea unui dig din faţa hotelului Forum din staţiunea Costineşti. Primele informații indicau că ar fi vorba de o mină marină. Forțele Navale Române au confirmat că a avut loc o explozie, însă nu au precizat exact ce ar fi explodat.

CITEȘTE ȘI: Mircea Geoană: Marea Neagră este un loc tensionat, dar România e o țară sigură

Sursa foto: Ministerul Apărării Naționale

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW