Wednesday, June 12, 2024
Jurnalism corect


Modificările aduse Codului de procedură penală, aviz favorabil în Comisia juridică a Camerei Deputaților / Proiectul va fi votat luni în plen

By Matthew Garvey , in Justitie Politic Stirile zilei , at 10 mai 2021

Comisia juridică din Camera Deputaților a dat luni un aviz favorabil la proiectul de modificare a Codului de procedură penală, în acord cu decizia Curții Constituționale din 7 aprilie, potrivit căreia hotărârea judecătorească trebuie să fie motivată la data pronunţării.

Proiectul de modificare a Codului de procedură penală, în acord cu decizia Curții Constituționale, urmează să fie votat luni la ora 17:00 în plenul Camerei Deputaților, for decizional în acest caz.

De la încheierea procesului, judecătorii ar avea la dispoziţie, în cazuri excepţionale, maximum 120 de zile, faţă de 30 de zile cât prevede forma aflată în vigoare, pentru pronunţarea sentinţei şi motivarea hotărârii lor, potrivit proiectului adoptat săptămâna trecută în Senat.

Decizia „revoluționară” a CCR

Curtea Constituțională obligă instanțele să publice motivarea sentințelor în același timp cu pronunțarea.  Judecătorii CCR au constatat că punerea în executare a unei hotărâri judecătorești penale definitive, anterior motivării în fapt și în drept a acesteia, este contrară Constituției.

CITEȘTE ȘI: DOCUMENT Cum explică CCR decizia „revoluționară” prin care obligă instanțele să motiveze sentințele în același timp cu pronunțarea: Punerea în executare a unei hotărâri înainte de a avea motivarea este contrară demnității umane

Magistrații au atras atenția asupra încărcăturii și necesității schimbării legii înainte ca decizia CCR să fie publicată în Monitorul Oficial.

Senatul a adoptat, marţi, în calitate de primă cameră sesizată, proiectul de modificare a Codului de procedură penală, în acord cu decizia Curții Constituționale din 7 aprilie.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW