Sunday, April 14, 2024
Jurnalism corect


CNCD l-a amendat pe primarul din Târgu Mureș cu 10.000 de lei pentru afirmațiile rasiste făcute publice

By Daniela Eremia , in Politic Stirile zilei , at 22 ianuarie 2020 Etichete: , , ,

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării consideră că afirmațiile lansate în spațiul public de primarul din Târgu Mureș, Dorin Florea, sunt rasiste. Pentru aceste fapte CNCD l-a amendat, miercuri, cu 10.000 de lei.

Hotărârea CNCD a fost adoptată cu unanimitate de voturi.

Colegiul director a constat că mesajul primarului Dorin Florea încalcă dreptul la demnitate al cetățenilor care aparțin unei clase sociale, respectiv unei minorități etnice, constituind un discurs incitator la ură, depășind limitele libertății de exprimare și încalcă prevederile art. 26 (dreptul la viață intimă, familială și privată) din Constituția României, art. 2 alin. (1) și art. 15 din O.G. 137/2000, republicată. Pentru faptele mai sus prezentate, CNCD a aplicat domnului Dorin Florea sancțiunea amenzii contravenționale în cuantum de 10.000 de lei”, potrivit comunicatului CNCD.

Consiliul a precizat că astfel de dezbateri nu se pot transforma în mesaje politice care instigă ură împotriva unor categorii de persoane pentru că într-un stat democratic nu trebuie să se ceară acordul de a concepe un copil.

 Sunt binevenite și necesare dezbaterile privind sistemul asistenței sociale, a protecției copilului, însă aceste dezbateri nu se pot transforma în mesaje politice care promovează ura împotriva unor categorii de persoane sau care limitează dreptul la viață intimă, familială și privată de familie (art. 26 din Constituția României). Este de neconceput ca într-un stat democratic să se solicite acordul autorităților pentru a concepe un copil. Comentariile extrem de rasiste, ulterior afirmațiilor domnului primar Dorin Florea, reprezintă un alt element de gravitate a mesajelor în cauză”, potrivit sursei citate.

De asemenea, CNCD susține că  alocației de stat pentru creșterea copilului este un drept constituțional, legal care nu poate fi limitat, iar neacordarea aceste indemnizații pentru familiile nevoiașe cu mulți copii nu apare în niciun stat din Uniunea Europeană.

Trebuie precizat și faptul că neacordarea indemnizației pentru creșterea copilului ca sancțiune pentru familiile nevoiașe cu mulți copii nu apare ca practică în niciun stat european. Pe lângă această indemnizație unele state au introdus măsuri prin care sprijină școlarizarea sau angajarea părinților, dar în niciun caz nu se sistează plata acestei indemnizații. Alocația de stat pentru copil este un drept constituțional, care nu poate fi limitat în niciun fel, în acest sens existând jurisprudența Curții Constituționale a Românei, și i se cuvine copilului, nu părinților. La nivelul Uniunii Europene, România este țara unde sărăcia extremă este foarte prezentă, totodată există serioase probleme privind rezolvarea situației copiilor abandonați. Este nevoie de o analiză serioasă a modului în care situația actuală poate fi îmbunătățită, însă afirmațiile, mesajele de genul celor emise de domnul Dorin Florea,  nu sunt de natură să contribuie la o dezbatere publică constructivă, care să genereze un progres, ci răspândesc, instigă, promovează sau justifică ura, discriminarea sau ostilitatea față de un anumit grup. Discursul de incitare la ură este periculos întrucât contribuie la un climat din ce în ce mai intolerant față de anumite grupuri”, conform CNCD.

Sursă foto: Facebook

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW