Finanțare de peste 200 milioane de euro, acordată României pentru afaceri maritime, pescuit şi acvacultură
României va avea alocată suma de 232 milioane de euro, în următorii şase ani, prin Fondul european pentru afaceri maritime, pescuit şi acvacultură, contribuţia Uniunii Europene reprezentând 162,4 milioane de euro, au transmis reprezentanții Comisiei Europene
Banii vor fi alocaţi pentru investiţii privind respectarea obligaţiei de debarcare şi modernizarea infrastructurii de pescuit; eficienţa energetică şi decarbonizarea pescuitului şi acvaculturii; sprijin pentru pescuitul costier la scară mică; investiţii în proiecte de acvacultură durabilă; precum şi diverse acţiuni care contribuie la obiective de conservare.
Comisia Europeană a adoptat programele Fondului european pentru afaceri maritime, pescuit şi acvacultură (FEAMPA) pentru România şi Grecia.
Fondurile alocate României însumează 232 milioane euro pentru următorii şase ani, din care contribuţia UE reprezintă 162,4 milioane euro.
Fondurile alocate Greciei, pentru această perioadă de şase ani, însumează 519,6 milioane EUR, din care contribuţia UE reprezintă 363,7 milioane euro.
Alocările programelor vor fi dedicate în principal pescăriilor sustenabile, acvaculturii şi prelucrării durabile, precum şi economiei albastre durabile în regiunile de coastă şi consolidării guvernanţei internaţionale a oceanelor.
În România, programul va sprijini, printre altele: investiţii pentru respectarea obligaţiei de debarcare şi modernizarea infrastructurii de pescuit; eficienţa energetică şi decarbonizarea pescuitului şi acvaculturii; sprijin pentru pescuitul costier la scară mică; investiţii în proiecte de acvacultură durabilă; precum şi diverse acţiuni care contribuie la obiective de conservare.
În Grecia, mai mult de jumătate din alocările programului vor fi dedicate pescăriilor sustenabile, iar sume importante vor fi, de asemenea, investite în acvacultura durabilă. Tranziţia digitală a sectoarelor pescuitului, acvaculturii şi prelucrării din Grecia este un alt domeniu-cheie al programului. De asemenea, se va acorda sprijin financiar pentru realizarea de planuri de gestionare pentru zonele marine protejate şi pentru combaterea deşeurilor marine.
„Sunt încântat să anunţ adoptarea programelor FEAMPA pentru Grecia şi România, care vor sprijini investiţii durabile în acvacultură şi pescuit, accelerând tranziţia verde şi digitală a sectorului. Programele vor contribui, de asemenea, la protejarea şi refacerea mediului marin din Grecia şi, respectiv, la consolidarea politicii de conservare în Marea Neagră”, a declarat comisarul pentru mediu, oceane şi pescuit, Virginijus Sinkevičius.
Sursa foto: Inquam Photos / George Călin
Comentarii