Saturday, December 5, 2020
Jurnalism corect


PLUS, despre abrogarea recursului compensatoriu: Chiar daca riscul e o moțiune de cenzură, votul ar clarifica situația politică din România

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Politic Stirile zilei , at 2 decembrie 2019 Etichete: , , , , , ,

PLUS salută intenția Guvernului de a-și angaja răspunderea în Parlament cu privire la abrogarea recursului compensatoriu și speră ca PNL să nu „cadă în cursa întinsă prin urgentarea procedurilor legislative de către PSD”.

Comunicatul PLUS vine după ce PSD a cerut ca abrogarea recursului compensatoriu să fie pusă în dezbatere rapidă, urmând ca miercuri legea să fie votată de Camera Deputaților, în aceeași zi în care PNL a anunțat că Guvernul își va angaja răspunderea pe abrogarea acestei legi.

„Chiar dacă acest pas prezintă riscul depunerii unei moțiuni de cenzură, considerăm că votul pentru o astfel de moțiune nu ar putea decât să clarifice situația politică din România. Guvernul trebuie să continue în acest sens, fără să cadă în cursa întinsă prin urgentarea procedurilor legislative din Parlament de către PSD”, transmite PLUS, prin intermediul unui comunicat.

În același timp, PLUS speră ca Guvernul să-și angajeze răspunderea și pentru schimbarea legislației electorale

„Ne exprimăm, însă, îngrijorarea cu privire la omiterea modificărilor privitoare la legislația electorală dintre normele pe care Guvernul este dispus să își angajeze răspunderea. Lipsa unor modificări realizate urgent cu privire la alegerile locale (introducerea votului în două tururi pentru primari și președinți de consiliu județean) va permite perpetuarea conducerilor ilegitime ale baronilor locali. De asemenea, păstrarea la doi senatori și patru deputați a numărului de reprezentanți ai diasporei în Parlamentul României nu ia în calcul voința masivă de a se implica în deciziile din România exprimată cu ocazia ultimelor alegeri de către românii plecați din țară”, se mai arată în documentul citat.

PLUS își arată intenția de colaborare cu Guvernul PNL, menționând că specialiștii din cadrul partidului pun la dispoziție un proiect de lege ce prevede următoarele:

„Ne dorim să colaborăm. Drept consecință, specialiștii PLUS pun la dispoziția Guvernului un proiect de lege prin care se impune trecerea la votul în două tururi pentru alegerea primarilor și președinților de consiliu județean, precum și creșterea numărului reprezentanților diasporei în Parlament de la șase la 15, în mod direct proporțional cu numărul de cetățeni cu domiciliul înregistrat formal în alte state. Astfel, diaspora ajunge să fie reprezentată în Parlament de un număr de parlamentari mai mare sau egal cu cel din județele mari ale României, precum Timiș, Cluj sau Dolj. De altfel, chiar președintele Klaus Iohannis le-a declarat liberalilor, luni, potrivit informațiilor apărute în presă, că trebuie să susțină revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin și a făcut apel pentru sporirea numărului de parlamentari aleși pentru românii din diaspora.

La momentul instalării, alegerea primarilor și președinților consiliilor județene în două tururi a fost unul dintre angajamentele publice ale Guvernului, iar creșterea numărului de parlamentari reprezentând diaspora a fost asumată de către PNL chiar înainte de acest moment. Sperăm ca Guvernul României să își mențină aceste promisiuni și să înțeleagă urgența punerii lor în aplicare, angajându-și răspunderea asupra proiectului propus de către PLUS”, au mai transmis cei de la PLUS.

În încheiere, PLUS atrage atenția asupra importanței desființării Secției Speciale.

„De asemenea, atragem atenția asupra importanței desființării Secției Speciale pentru investigarea infracțiunilor din justiție, un real mijloc de presiune asupra magistraților. Solicităm Guvernului includerea în proiectul asupra căruia își va angaja răspunderea a desființării acestei structuri de parchet și revenirea la dispozițiile anterioare privind competența de urmărire a infracțiunilor săvârșite de magistrați”, se arată în încheierea comunicatului.

sursa foto: Facebook

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW