Financial Times: Republica Moldova semnează un acord cu UE, sfidând Rusia
Republica Moldova și Uniunea Europeană plănuiesc să încheie săptămâna viitoare un acord de securitate, consolidând colaborarea în domeniul apărării, amenințărilor cibernetice și influențelor externe la niveluri considerate fără precedent. Această mișcare vine în contextul în care avertismentele Rusiei devin tot mai frecvente, potrivit informațiilor publicate de Financial Times, care prezintă o propunere a Uniunii Europene.
Chișinăul a manifestat un interes tot mai mare față de Europa, pe fondul avertismentelor repetate cu privire la încercările Kremlinului de a destabiliza statul. În luna martie, Republica Moldova și Franța au semnat un acord bilateral de apărare, la scurt timp după ce agenția de informații a Republicii Moldova a avertizat că Rusia ar putea să încerce să destabilizeze țara în contextul pregătirii pentru alegerile prezidențiale și un referendum privind aderarea la UE.
Potrivit propunerii Uniunii Europene, „Moldova ar urma să-și sporească partajarea informațiilor, să desfășoare exerciții militare comune și să fie inclusă în achiziția comună de arme a blocului”.
De asemenea, conform propunerii, Rep. Moldova va fi implicată în proiectele legate de industria europeană de apărare și misiunile de apărare ale Uniunii Europene. Parteneriatul va viza și intensificarea colaborării între agențiile moldovenești și cele europene pentru contracararea manipulării externe, a amenințărilor cibernetice și teroriste.
„Aceasta este o confirmare a integrării sporite a poziției de securitate și apărare a Republicii Moldova în UE”, a declarat pentru Financial Times un oficial implicat în negocierile privind acordul blocului. „A parcurs un drum lung în doar doi ani”.
Propunerea de cooperare între Republica Moldova și Uniunea Europeană în domeniul securității urmează să fie discutată de diplomații UE în această săptămână, cu intenția de a fi oficial semnată săptămâna viitoare, conform oficialilor citați de Financial Times.
În timp ce ministrul rus de externe Serghei Lavrov a lansat același ultimatul precum Ucrainei și anume: „ori noi, ori Rusia”, criticile Kremlinului la adresa politicii președintelui moldovean Maia Sandu au inclus comparații cu regimul nazist. Sandu, care se va prezenta din nou în fața alegătorilor în octombrie, a promovat o agendă pro-UE, contribuind la apropierea țării de Uniunea Europeană.
foto: Twitter / Maia Sandu
Comentarii