Sunday, May 19, 2024
Jurnalism corect


Nuclearelectrica a anunțat locația simulatorului NuScale pentru reactoarele modulare mici

By Vîrban Robert , in Fara categorie Stirile zilei , at 25 mai 2022

Primul simulator al camerei de comandă a unui reactor modular de mici dimensiuni NuScale va fi instalat la Universitatea Politehnica din București, potrivit unui comunicat transmis miercuri, 25 mai de Nuclearelectrica. 

„Simulatorul NuScale pentru reactoarele modulare mici („SMR”) va fi instalat la Universitatea Politehnica din București pentru a susține dezvoltarea capacității forței de muncă a următoarei generații de experți, tehnicieni și operatori nucleari din România. Fiind primul simulator al unei camere de comandă a unui reactor modular mic din Europa, și al patrulea din lume, această colaborare evidențiază sprijinul global în continuă creștere pentru reactoarele modulare mici, precum și recunoașterea tehnologiei NuScale ca o soluție de energie curată pentru viitor”, a declarat Cosmin Ghiță, CEO Nuclearelectrica.

Aplicațiile centrului:

– va fi un mediu de studiu inovator care oferă utilizatorilor o oportunitate practică de a aplica principiile științei și ingineriei nucleare prin intermediul unor scenarii simulate de operare a centralelor nucleare.

– utilizează modelarea computerizată de ultimă generație în cadrul unui simulator al camerei de comandă a centralei SMR NuScale

– utilizatorii vor avea ocazia să preia rolul de „operator în camera de comandă” la o centrală SMR cu 12 unități pentru a învăța caracteristicile revoluționare unice de securitate ale tehnologiei NuScale.

Conform sursei citate, instalarea Centrului și formarea instructorilor centrului vor fi finalizate până la sfârșitul anului 2023.

Acord între România – SUA pentru reactoare de mici dimensiuni

În martie 2019, Nuclearelectrica și NuScale au semnat un Memorandum de Înțelegere (MOU) pentru a evalua dezvoltarea, licențierea și construcția unui SMR NuScale în România. La 9 octombrie 2020, România a semnat cu SUA un Acord Interguvernamental (IGA) în domeniul proiectelor de energie nucleară, care a fost ratificat și de Parlament.

De asemenea, în octombrie 2020, US Exim Bank și-a exprimat, prin intermediul unui Memorandum, cu Ministerul Energiei, interesul de a finanța proiecte mari de investiții în România, inclusiv cele nucleare, în valoare totală de 7 miliarde de dolari.

La începutul anului 2021, Nuclearelectrica a primit fonduri USTDA în valoare de 1,2 milioane de dolari pentru a identifica si evalua potențialele amplasamente pentru reactoare modulare mici.

Pe 4 noiembrie 2021, la COP26, NuScale și Nuclearelectrica au semnat un acord de colaborare pentru a avansa implementarea primului reactor modular de mici dimensiuni în Europa.

Informații generale despre tehnologia NuScale SMR

În august 2020, NuScale a intrat în istorie drept primul și singurul SMR care a primit aprobarea de proiectare de la Comisia de Reglementare Nucleară din SUA – o etapă crucială în construirea și implementarea tehnologiei SMR. Compania menține un ritm susținut al programului său pentru comercializarea tehnologiei sale SMR, inclusiv dezvoltarea lanțului de aprovizionare, dezvoltarea proiectului centralei, planificarea activităților de livrare și punere în funcțiune.

NuScale a semnat deja contracte cu Doosan, Samsung și GS Energy Corporation pentru a avansa în dezvoltarea de componente SMR.

Au fost deja semnate memorandumuri de cooperare cu companii din diferite țări, cum ar fi: KGHM și PBE, Polonia; Energy Holding, Bulgaria; OPG, Prodigy Clean Energy, BWXT, Canada; CEZ, Republica Cehă etc. Un proiect NuScale SMR cu șase module este în curs de dezvoltare în Utah, SUA.

 

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW