Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Exmatricularea, din nou în sistemul de educație. Ce a decis Comisia pentru învățământ a Camerei Deputaților

By Dragomir Georgiana , in Stirile zilei , at 21 aprilie 2023 Etichete: , , , , ,

Comisia pentru învăţământ a Camerei Deputaţilor a decis, astăzi, 21 aprilie, la dezbaterea proiectului legii învăţământului preuniversitar, ca elevii din învăţământul obligatoriu să poată fi exmatriculaţi în situaţii grave. Inițial, proiectul prezentat de Guvern nu interzicea exmatricularea pentru învățământul obligatoriu însă, a fost aprobat amendamentul propus de coaliția de guvernare în acest sens. 

Astfel, „exmatricularea beneficiarilor primari pe perioada învăţământului obligatoriu poate fi realizată numai în situaţii grave, în urma încălcării normelor de disciplină în spaţiul şcolar, în vederea protejării dreptului la educaţie al celorlalţi beneficiari primari. Aceasta poate fi dispusă numai după parcurgerea unei proceduri disciplinare care garantează dreptul la apărare şi contestaţie”, se arată n textul  de lege modificat de Comisia de  învățământ pentru Educație. După „valul ” de incidente din școlile românești, de la atacuri cu cuțitul până la hărțuirea sexuală a profesorilor, coaliția de guvernare a transmis că vor face modificări la Legile Educației, astfel încât să „fie redată” demnitatea profesorilor. Detalii puteți citi aici.

Organizația „Salvați Copiii” vrea ca fiecare școală să aibă grup împotriva violenței

Organizația Salvați Copiii România și Asociația Elevilor din Constanța  a solicitat  Ministerului Educației Naționale introducerea explicită, în textul Legii Educației Naționale, a prevederii ca în fiecare unitate de învățământ să fie înființat un grup de acțiune anti-bullying cu rolul de prevenire, identificare şi soluționare a faptelor de bullying(n.r. violență, hărțuire de orice fel)
Pentru ca violența în școli să fie soluționată pe termen lung, este imperativă prezența elevilor în consiliile  de administrație ale școlilor și consultarea asociațiilor reprezentative ale elevilor. Totodată, este necesară corectarea , nu adâncirea inechităților sociale, prin suplimentarea cu 50% a costului standard pentru copiii cu cerințe  educaționale speciale și acordarea de burse sociale și elevilor care participă în învățământul cu frecvență redusă  sau în programele educaționale de tip „A doua șansă”, susțin reprezentanții organizației „Salvați Copiii”. Proiectul de lege urmează să fie suspus aprobării în plenul Camerei Deputaților.

CITEȘTE ȘI:  Ligia Deca, în şedinţa PNL: Legile educaţiei trebuie aprobate până în luna iunie, vom pierde banii din PNRR dacă nu o facem – SURSE

Sursă foto:  Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW